Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 9 februari 2013

Door op zaterdag, 9 februari, 2013 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Er is in onze gemeenteraad een discussie op komst die op voorhand al een record heeft. De discussie zal worden gevoerd over de voornemens met betrekking tot het Langebosche meer.

Het college heeft bij de provincie Groningen een aanvraag ingediend om het meer enkele meters te mogen verdiepen. De provincie heeft naar aanleiding van die aanvraag een hoorzitting gehouden. Tijdens die hoorzitting bleek dat een behoorlijk deel van de bewoners van een woning in Langenbosch voor het eerst van die plannen hoorde.

Op zich was dat ook wel verklaarbaar, want ook de leden van de gemeenteraad waren niet geïnformeerd. Wel is er al een tijdje geleden een discussie gevoerd over het vergroten van het meer, maar er is toen geen woord gevallen over de plannen die er kennelijk waren met de rest van het meer.

De op de hoorzitting aanwezige bewoners hadden grote problemen met de door het college beoogde plannen, want zijn zagen daarin een forse aantasting van de recreatiemogelijkheden voor langere tijd en een verkleining van het wooncomfort.

Een deel van de fracties in de gemeenteraad vonden aanleiding in dit gebeuren om het college om nadere informatie te vragen en om aan te geven dat naar hun mening de gemeenteraad vooraf gaande aan de vergunningaanvrage bij de discussie over het voornemen had moeten worden betrokken.

Binnenkort komt deze zaak in de commissie VROM van de gemeenteraad aan de orde en voorafgaande aan die behandeling heeft het college alle gegevens die zij nodig acht voor het voeren van de discussie op papier gezet en verzameld. Het gaat in totaal om een dossier van tientallen pagina's en dat vormt naar mijn mening een record aan hoeveelheid informatiemateriaal.

Het zou mij niet verbazen als de te voeren discussie niet alleen een lange gaat worden, maar ook een vrij felle en dan met name tussen de fracties en het college. Het gaat nu niet om bezuinigingsplannen en dus over de vraag of het iets meer mag zijn of iets minder mag worden maar over de vraag of de gemeenteraad vooraf wel of niet had moeten worden geraadpleegd en of de voorgenomen uitdieping wel of niet dient plaats te vinden.

Het is voor mij nu al duidelijk, dat de belangstellig van de kant van de inwoners van onze gemeente erg groot al zijn. Dat is een goede zaak want het gaat nu niet alleen om de invulling naar de toekomst toe van een deel van onze gemeente, maar ook om de vraag of de gemeenteraadsleden op de juiste wijze zijn geïnformeerd en of zij ook inspraak dienen te hebben bij dit soort zaken, die het leven van een deel van de inwoners van Parkstad Vernam behoorlijk beïnvloeden!!