Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel creativiteit onder VMBO-ers Winkler Prins

Door op vrijdag, 8 februari, 2013 - 17:04

Foto's: Mia van Selling en Henk Drenth

WINKLER PRINS - Onder enorme belangstelling van ouders, verzorgers en familie werd donderdagavond  7 februari het project Wonen en Co van de derdejaarsleerlingen van het VMBO Winkler Prins Veendam afgesloten.

Presentatie maquettes
Na vier dagen lang hard werken werden uitstekende presentaties gegeven van de resultaten: de kostenberekeningen, op maat gemaakte maquettes compleet met inrichting en aangelegde tuinen, verlichting en tot slot bij elk ontworpen huis een housewarming party. De bezoekers konden proeven van heerlijke zelfgemaakte hapjes.

Opdracht
Het uitgangspunt van het project was een huis te bouwen voor een gezin met vader, moeder, twee kinderen en ook een kamer voor oma. Op basis van de inkomsten en vaste kosten van het gezin werd per groep een berekening gemaakt, grond aangekocht, een huis ontworpen en ingericht.
Sommige groepjes leerlingen waren zeer inventief in hun ontwerp en in het genereren van extra inkomsten. Zo waren er groepjes die een nagelstudio in de maquette hadden ontworpen om de moeder extra geld te laten verdienen. Bezoekers konden ter plekke hun nagels laten lakken.

Een van de leerlingen: 'Dit was een erg leuk project om aan te werken. In het begin verliep het wat rommelig, maar het ging steeds beter, ook het samenwerken met andere leerlingen.'
Ook de mix van leerlingen uit techniek breed, economie en zorg & welzijn was voor veel leerlingen een eyeopener. In de praktijk deden ze de ervaring op dat de ene beroepsrichting niet zonder de ander kan. De maquettes zijn te bezichtigen tijdens het Open Huis op woensdagavond 13 februari.

Jurering
De jury, bestond uit Alja Pot adviseur van Bouwend Nederland, Shyra Hueting redacteur van de weekendbijlage ‘Wonen&Co' van Dagblad van het Noorden en Frans Warntjes, hoofd Facilitaire Dienst Winkler Prins. Zij hadden de moeilijke opdracht de winnende groep te bepalen. De kwaliteit van het geheel werd als zeer hoog betiteld. Uiteindelijk werd groep 3 met Janneke Veldkamp als begeleidend docente uitgeroepen tot winnaar. Deze groep had het meest aan alle onderdelen van de opdracht voldaan. Ze kregen twee taarten overhandigd en werden door Shyra Hueting uitgenodigd om met zijn allen de woonbeurs in Martiniplaza te bezoeken.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum