Overslaan en naar de inhoud gaan

Tentoonstelling en lezing over architect Jan Kruijer in Bibliotheek Veendam

Door op woensdag, 6 februari, 2013 - 13:03

LEZING - Jan Kruijer was een veelzijdig architect die enkele honderden panden ontwierp in de Pekela's, Winschoten en Veendam. Hij leefde van 1889-1965 en kreeg de bijnaam ‘Jan Beton'. Niet alleen omdat hij in zijn ontwerpen beton introduceerde, maar verder heel degelijk bouwde. Zonder concessies en gevarieerd: van heel eenvoudig tot zeer uitbundig. De Amsterdamse School was het uitgangspunt.

Vorig jaar kwam het boek "Beleefd aanbevelend; leven en werk van architect Jan Kruijer (1889-1965)" uit. Aan de hand van routebeschrijvingen wordt de lezer meegenomen naar tal van beeldbepalende panden waarvan tientallen de status van rijksmonument hebben gekregen. In Veendam staan enkele ontwerpen van Kruijer aan de E.E. Stolperlaan, de Parallelweg en Egypteneinde. Daarnaast ontwierp hij samen met J.G. van der Meulen de voormalige directeurswoning aan de Nijverheidskade in Wildervank.

In Winschoten werden een kleine honderd panden ontworpen in samenwerking met Klaas Visker in het toenmalige uitbreidingsplan, thans centrum. En langs het Pekelder lint staan zijn meest expressieve ontwerpen zoals de voormalige St. Bonifatiusschool, garage Dijkhuizen en de dubbele woning op de hoek van de Albatrosstraat en de Zuidwendingerweg.

Van 11 februari tot 11 maart 2013 wordt in de Bibliotheek Veendam een tentoonstelling gehouden waarin het leven en werk van Jan Kruijer getoond wordt. Op 27 februari geeft een van de auteurs van het boek, Marianne Kruijswijk (streekarchivaris van het Cultuur Historisch Centrum Oldambt) een lezing over het leven en de ontwerpen van de architect.

Toegangskaarten à € 2.50 zijn te bestellen via Bibliotheek Veendam bij Evert Venhuizen, telefoon 0598 697715 of e.venhuizen@mijneigenbibliotheek.nl of verkrijgbaar in de bibliotheek op de avond van de lezing. De lezing begint om 19.30 uur. De tentoonstelling (op de tweede verdieping) is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.