Overslaan en naar de inhoud gaan

Pennenvruchten van Jacob Kuipers

Door op dinsdag, 5 februari, 2013 - 19:00

Ik heb de afgelopen jaren veel interviews/verhalen afgenomen voor de site Parkstadveendam.nl. Het zijn weliswaar verslagen uit het verleden maar hopelijk niet minder mooi. Op Parkstadveendam wil ik jullie graag kennis laten maken met mijn pennenvruchten. Deze komt uit 2005.


Ruben Schaken:
"Ik ga er wel vanuit dat ik met mijn kwaliteiten speel"

Oude tijden herleven aan de Langeleegte. Ooit was het rechtsbuiten Jetze Pascal die veel Veendammers in vervoering maakte door met zijn snelheid de verdedigers de stuipen op het lijf joeg. Menig tegenstander deed het in ‘zijn broek' bij het zien van de naam Pascal op het wedstrijd formulier. Weliswaar voetbalt het ‘sprintkanon' van weleer niet meer, maar Ruben Schaken, over genomen van Cambuur Leeuwarden kan de vaandel van Pascal zo overnemen. De donkere aanvaller heeft niet alleen een geweldig sprintvermogen, ook zijn voorzetten vanaf de achterlijn zijn om ‘te smullen'. Ook in kleine ruimtes staat hij zijn mannetje. Kortom een aanvaller waar BV Veendam in de toekomst nog veel plezier van kan hebben. "Voetbal is natuurlijk onvoorspelbaar. Maar ik ga er wel van uit dat ik met mijn kwaliteiten speel. Afgezien van vormverlies of dat ik in een dip raak." Voor de 23-jarige Schaken is BV Veendam de vijfde club waarvoor het speelt. Begonnen bij VVA De Spartaan, DCG, AZ, Cambuur Leeuwarden en nu bij de trots van de Veenkoloniën.

Nacompetitie
Toch is er nog van enige concurrentie sprake voor de rechterflank en wel van Kassim Bisimana. Maar niet getreurd, de ras-Amsterdammer kan in het keurkorps van oefenmeester Joop Gall nog altijd terug vallen op een positie achter de spitsen. Schaken is weliswaar gehaald als rechtsbuiten, maar het liefst acteert hij op het middenveld. "Een beetje om Martin Drent heen cirkelen." Eigenlijk is Schaken multifunctioneel, want ook aan de linkerkant kan hij ook goed uit de voeten. "Een actie naar binnen maken en met rechts schieten", legt de Veendam-speler uit. Zoals Ex-oranje speler Marc Overmars dat in zijn actieve voetbalcarrière deed. Over de doelstellingen van zijn nieuwe club is de nieuweling duidelijk. "Nacompetitie spelen." In de oefenwedstrijd tegen FC Groningen speelde Schaken ijzersterke partij. "We speelden gewoon een goede pot als team. Een terechte overwinning. Ik speel liever tegen attractieve tegenstanders dan tegen amateurclubs, dan kunnen we onszelf meten hoe ver we zijn, aldus Schaken, die 3 jaar heeft getekend bij BV Veendam.

Onder Johan Grootte veel geleerd
Waarom Ruben Schaken niet slaagde bij Cambuur Leeuwarden had grotendeels te maken met diverse trainers wisselingen. "De een na de andere trainer werd ontslagen. Het was niet bevorderend voor het voetbal." Bij zijn debuut voor Cambuur werd Ruben gestationeerd in het tweede elftal. "Het ging hartstikke goed, onder leiding van trainer Johan Grootte." De voormalig speler van Cambuur Leeuwarden en huidige trainer van VV Wolvega heeft een grote stempel gedrukt op de voetbalcarrière van Schaken. "Onder Grootte heb ik veel geleerd en een contract verdient. Die drie jaar heb ik uitgezeten en we hadden sportief gezien niet zulke mooie tijden. En die drie jaar heb ik drie verschillende trainers gehad." Maar aan het eind van deze periode moest Ruben Schaken op zoek naar weer een andere club. "Vanwege de komst van weer een nieuwe trainer (Roy Wesseling, jk), die zijn eigen rechtsbuiten meenam van Haarlem. En er was voor mij geen plek meer". Toch had Schaken niet verwacht dat Cambuur hem wilde slijten: "Ik had een goed gevoel over het gesprek. En die 3 jaar heb ik toch iets gepresteerd."

Goed gesprek
Ruben Schaken was dus heel verbaasd dat hij weg moest bij Cambuur Leeuwarden, maar de voetbalcapaciteiten stonden nog vers in het geheugen van trainer Joop Gall gegrift. Want Gall was vorig seizoen nog trainer van het tweede team van FC Groningen. "Ik heb een goed gesprek met hem gehad. Allemaal heel positief. Naar aanleiding van dat gesprek heb ik de knoop door gehakt om voor Veendam te spelen. Ik had, voordat ik een gesprek had met BV Veendam, ook een gesprek met Telstar/Stormvogels. In eerste instantie best wel lekker, dicht bij huis. Maar de aanbieding die ze hebben gedaan, daar kon je niet mee thuis komen. Want Veendam sla ik toch een eindje hoger in dan Telstar/Stormvogels." En daar had Schaken dan ook gelijk in, want hoewel geld niet zaligmakend is, kun je er niet zonder. En vooral niet als je een gezin moet onderhouden. Schaken woont met vriendin Djanaika en zoontje Ymeraldo van 3 jaar in Veendam. Alhoewel vader Schaken full-prof is bij Veendam is hij wel degelijk op zoek naar een passende studie. Op tafel lagen enige studieboeken te pronken en via het LOI wil hij proberen naar iets uit te kijken wat in zijn richting past.

Schandalig
Ruben Schaken is begonnen bij VVA De Spartaan, een club uit Amsterdam-west. Waar hij tot en met de B-junioren voetbalde. Daarna naar hoofdklasser DCG uit Amsterdam en daar heeft Ruben tot en met de A-junioren gespeeld. "In mijn laatste jaar van de A-junioren ging ik naar AZ in Alkmaar. Bij AZ heb ik een jaar gespeeld. Ik had een Jeugd/koelkast contract, dat betekent, dat alles voor je word opgespaard en je krijgt het geld aan het einde van het jaar. Bij AZ heb ik een jaar gezeten, maar ik had een optie voor 2 jaar, maar dat werd niet verlengd, want we degradeerden met A1." En toen moest Schaken weer opzoek naar een andere club en dat werd Cambuur Leeuwarden. Ruben Schaken is dus geboren en getogen in Amsterdam. Ook zijn ouders wonen in de hoofdstad, maar zij komen uit Suriname. "Ik ben er nog niet geweest, het is schandalig. 23 jaar en nog niet eens in je eigen land geweest. Komende zomer gaan we naar Suriname."