Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdgemeenteraad Veendam praat over veiligheid uitgaansleven Veendam

Door op zondag, 27 januari, 2013 - 21:45

JEUGDGEMEENTERAAD - In het begin nog een beetje onwennig, maar al snel had de Jeugdgemeenteraad van Veendam de smaak te pakken. Er werd stevig gediscussieerd, waarbij humor en kwinkslagen een grote rol speelden. Dit tot vermaak van de volle en meelevende publieke tribune. Afgelopen vrijdagavond bezetten de leerlingen uit Mavo-3 en 4, Havo-4 en Vwo-4 van Winkler Prins in Veendam de stoelen in de raadszaal van Veendam.

Voorafgaand aan de opening werden docent Kobus Oosting en oud-leerling Sjoerd Jan Brugsma door burgemeester Meijerman in het zonnetje gezet. Oosting werd afgelopen vrijdag 65 jaar en begeleidt al vanaf 2007 de WP-leerlingen op weg naar de Jeugdgemeenteraad. Sjoerd Jan Brugsma was destijds de initiatiefnemer tot de jeugdgemeenteraad en neemt afscheid van Veendam door verhuizing naar Groningen.

De vijf fracties Jeugd Veendam, Jong Veendam, Zonder Naam, Drissen en Winkler Prins vormden samen de Jeugdgemeenteraad. Na een gedegen voorbereiding, mede door de begeleiding van een aantal fractieleden van de huidige Gemeenteraad, werd er gediscussieerd over drie agendapunten. Tot slot werd nog een motie behandeld van de fractie Jeugd Veendam over het Uitgaansleven voor jongeren in Veendam.

Internationale samenwerking
Dit agendapunt hield de jeugdgemeenteraadsleden lange tijd bezig. Portefeuillehouder Meijerman probeerde de mening van de jongeren goed boven water de krijgen. Tot slot gaf de jeugdraad het college de zienswijze mee om een deel van de samenwerking met Kelowna in Canada en Gniezno in Polen wel door te laten gaan, maar de activiteiten rond de veteranen te stoppen. De raad sprak zich uit voor de intensivering van de samenwerking van de gemeente Veendam binnen de Eems Dollard Regio.

Informatieverstrekking Jongerencentrum ‘Break'
De fractie Jong Veendam had bij het college een initiatiefvoorstel ingediend om onder jongeren meer bekendheid te geven aan het jongerencentrum ‘Break' waardoor meer jongeren gebruik maken van het centrum. De raad droeg verschillende ideeën aan hoe dit zou kunnen. Wethouder Steenhuis gaf weer dat de uitgangspunten voor de bouw van het centrum in principe zijn gehaald, maar dat meer bezoekers uiteraard welkom zijn. Na discussie werd om hoofdelijke stemming gevraagd en werd het voorstel met 12 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen.

Verkeersveiligheid - Gladheidsbestrijding fietspaden
De fractie Winkler Prins diende een initiatiefvoorstel in over het strooien van de fietspaden. De fractie is van mening dat de gemeente niet consequent strooit waardoor sommige routes van en naar school erg gevaarlijk zijn. Nadat alle fracties hierover hun zegje hadden gedaan, was wethouder Wieringa zeer kort in zijn antwoord; hij was het hier niet mee eens en het strooischema van de gemeente kon op de website worden nagezien. Dit ontlokte in tweede termijn veel reacties van alle fracties. Er werden meerdere voorbeelden gegeven van gladde en ongestrooide fietsroutes naar school waardoor leerlingen genoodzaakt werden op de rijbanen te fietsen. De wethouder gaf de toezegging met de facilitaire dienst hierover in gesprek te gaan. Ook gaat hij praten met een groepje leerlingen om in beeld te krijgen op welke routes problemen liggen.

Veiligheid uitgaansleven Veendam
De motie van Jeugd Veendam over het uitgaansleven in Veendam werd tijdens het juryberaad in behandeling genomen. De fractie constateert dat uitgaan in Veendam onveiliger is geworden en pleit voor meer toezicht, met name op het Prins Hendrikplein. Burgemeester Meijerman geeft aan dat de veiligheid rond het uitgaansleven de volle aandacht van het college heeft.

Winnaars
De jury, bestaande uit Hayo Huizingh, Lubertus Leutscher en Karin Weijs, riep, zonder de anderen tekort te doen, de volgende jeugdraadsleden uit tot de drie beste debaters van deze raadsvergadering:

  1. Renske van Oosterhout
  2. Joop Heeringa
  3. Kjell de Vries.

De voorzitter van de jury roemde bij de drie vooral het goed kunnen analyseren, het correct samenvatten van wat er gezegd was, zichzelf durven zijn met privéopmerkingen en de inbreng van humor. De winnaars ontvingen een beker, een Irischeque en een bloemetje.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum