Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA Statenfractie geschokt door brief Kamp over effecten gaswinning

Door op zaterdag, 26 januari, 2013 - 12:18

GASWINNING - De PvdA Statenfractie is geschokt door de brief die minister Kamp gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd n.a.v. nieuwe inzichten over de effecten van gaswinning uit het Groninger veld. Op initiatief van onze fractie hebben de Staten in september vorig jaar een motie aangenomen waarin werd gevraagd om een ruimhartige wettelijke regeling en gedegen onderzoek naar de gevolgen van mijnbouwactiviteiten in onze provincie. In de brief van minister Kamp worden die gevolgen nadrukkelijk benoemd, waarbij er dus rekening gehouden wordt met aardbevingen tot een sterkte van 5 op de schaal van Richter. Dat gegeven verontrust ons zeer.
Als PvdA Statenfractie hebben wij daarom vandaag de voorzitter van de Staten om een spoeddebat gevraagd. Wij willen met de Staten en het college van Gedeputeerde Staten een debat over de conclusies die in de brief worden getrokken, met name op het punt van de houdbaarheid van de maximale sterkte van 3,9 op de schaal van Richter. Er wordt al gesproken over een maximum van 5. Een gegeven dat op zich nog niets zegt over de intensiteit van een beving, want die kunnen heftiger uitvallen dan op basis van het indicatieve cijfer alleen. Wij willen met het College van GS van gedachten wisselen over zijn rol in dezen, over zijn mening over de voorgestelde preventieve maatregelen en hoe de ongerustheid bij de inwoners van het betrokken gebied kan worden weggenomen. Een ander punt is de productie c.q. productievermindering vanuit de hand-aan-de-kraan gedachte.

De productie van het Groninger veld is sinds 2000 toegenomen van 20 tot 50 miljard m3 per jaar. 20 % reductie leidt volgens de brief van de minister blijkbaar tot een economische schade van 2,2 miljard m3 per jaar en dat is fors. Maar er wordt niet aangegeven wat de maatschappelijke schade in onze provincie is als er zich bij ongewijzigd aftappen van de gasvelden regelmatig ernstige aardbevingen zullen voortdoen.

Hierbij gaan onze eerste gedachten uit naar de inwoners van het desbetreffende gebied. Het gaat hierbij niet alleen om de vergoeding van schade aan en schadeherstel van onroerend goed, hoe belangrijk ook, maar ook om de emotionele impact: je niet meer veilig voelen in je eigen huis. Hoe gaan wij daar als Provincie mee om, via concrete acties, en wat kunnen wij doen om de groeiende ongerustheid zo goed mogelijk weg te nemen?

Eerder deze week is er al een persbericht van de fractie van de PvdA in de Gemeenteraad van Loppersum uitgegaan, waarin werd aangegeven dat de fractie niet gerust was op een goede afloop. Die hebben wij als Statenfractie mede ondertekend. Nu blijkt hoe terecht!