Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdgemeenteraad debatteert over internationale samenwerking

Door op donderdag, 24 januari, 2013 - 09:00


Archieffoto

DEBAT - Leerlingen van het voortgezet onderwijs Winkler Prins komen vrijdag 25 januari 2013 om 19:30 uur bij elkaar voor de jaarlijkse jeugdgemeenteraad. De jeugdgemeenteraad vindt plaats in het raadhuis van de gemeente Veendam. Tijdens de vergadering wordt over verschillende onderwerpen gedebatteerd.

Internationale samenwerking
De jeugdgemeenteraad zal het college van burgemeester en wethouders voorstellen doen over internationale samenwerking. Er zal hier worden ingegaan op de relatie met het Poolse Gniezo en het Canadese Kelowna, de twee zustersteden van Veendam. Ook zal worden ingegaan op het intensiveren van de samenwerking van de gemeente Veendam binnen de Eems Dollard Regio (EDR).

Daarnaast wordt de jeugdgemeenteraad gevraagd zich uit te spreken over het geven van naamsbekendheid aan het bestaan van het jongerencentrum ‘Break!'. Ook wordt bekeken of jongeren overleg kunnen hebben met de gemeente Veendam over op welke fietspaden gestrooid moet worden.

Samenstelling en voorbereiding jeugdraad
De jeugdgemeenteraad bestaat uit vijf fracties. Eind november hebben leerlingen van het Winkler Prins een gastles gekregen van de raadsleden van de gemeente Veendam. Er is aan vijftien klassen gastles gegeven. Vervolgens hebben 40 leerlingen zich aangemeld voor de jeugdgemeenteraad.

Beste debater
Tijdens de jeugdgemeenteraad wordt gelet op wat gezegd wordt, maar ook over hoe er gesproken wordt. Een jury houdt dit nauwlettend in de gaten en bepaalt aan het einde van de avond wie de beste debater van 2013 is. De juryleden zijn Haijo Huising (voormalig wethouder en raadslid), Karin Weijs (journaliste De Veendammer) en Lubertus Leutscher (Veendammer van het Jaar 2012).