Overslaan en naar de inhoud gaan

Flash dames 1 start tweede seizoenshelft voortvarend

Door op zondag, 13 januari, 2013 - 19:08

Door Flash

VOLLEYBAL - Flash dames 1 start tweede seizoenshelft voortvarend met 4-0 winst tegen de Meeuwen. Aartsrivaal uit Zuidhorn voor de tweede keer dit jaar kansloos.

Een mooier begin na de winterstop hadden de Flash dames zich niet voor kunnen stellen. De kampioen en mede promovendus van de vorige jaargang uit de derde divisie speelde met een verjongd team dit seizoen een leuk en verfrissend spelletje en stond zelfs een punt hoger op de ranglijst als de Veendammer gastvrouwen. Bovendien was Marloes Ham nog niet in staat om weer bij de trainingen aan te sluiten na haar blessure in Leeuwarden, was Sandra Laarman de gehele week afwezig door een flinke griepaanval en was spelverdeelster Amber Franzen geveld door een vastgeslagen rug. Een best puzzel voor de coaching staff, die gelukkig een beroep kon doen op Florien Ham (het zusje van ...) en Paulien Smeenge die na hun wedstrijd met Dames 2 nog wel een potje paraat wilden staan. Beide jeugsspeelsters trainen al mee met Dames 1. Henk Schreuder stuurde aanvoerster Esther Tunteler, diagonaal Evelien Matthijssen, de buitenspeelsters Janine Bouwmeester en Leonie Kragt, midblokkeerders Colinda Makken en Manon van Rheenen en verdedigend organisator Ellin Frericks tussen de lijnen.

Flash startte overtuigend, drukte de Meeuwen met name in het achterveld met de neus op de feiten. Daar heeft de ploeg moeite mee omdat de verdedignede snelheid ontbreekt. Er werd goed gevarieerd aan Veendammer zijde en met name midspeelster Colinde Makken wist wel raad met de volgens afspraak iets hogere set-ups die spellie Eshter Tunteler voor haar neus legde. Snoeihard verdwenen de ballen aan alle kanten langs de blokkering. Ook de service bleek een doeltreffend wapen waarmee de gevaarlijke midaanval van de Meeuwen goed werd ontregeld. Alleen de omloopbal scoorde met enige regelmaat. Via 12-8 liep Flash naar een comfortabele 22-14 voorsprong en maakte de set goed af met 25-17.
Vanaf de kant kwam wel de waarschuwing er allemaal niet te gemakkelijk over te denken; deze tegenstander is qua spelniveau dichterbij als dit spelverloop liet zien. En dat kwam er in de tweede set ook uit. De Meeuwen herpakten zich, gingen knokken voor ieder punt en bij Flash slopen onzorgvuldigheden , met name in het positiespel en de opbouw. De gasten namen het voortouw (12-16) en bij 12-17 wisselde Henk Schreuder Janine Bouwmeester, die plaats maakte voor Sandra Laarman, die met name verdedigend meer rust moest brengen. Flash begon zich stap voor stap terug in de wedstrijd te knokken en de machine begon weer te draaien. De aanvoer naar de spelverdeelster verbeterde en daar maakten met name Leonie Kragt en de ontketende Colinde Makken volop gebruik van. Bij 18-19 was het gat gedicht en het initiatief weer in Veendamse handen. De Meeuwen stribbelden nog wel fel tegen maar kon (23-22 en 24-23) toch niet verhinderen dat de set opnieuw in het voordeel van de Flashies uitviel, 25-23.

In de derde set nam Flash opnieuw het voortouw en een voorsprong. Met name collectief was de groep sterk bezig in het oplossen van de problemen die de Zuidhornse tegenstander op de speelvloer legde. Dat daarbij niet alle ballen even mooi bij de spelverdeelster kwamen was jammer en maakte het spel wat voorspelbaar maar het was voldoende om de Meeuwen op achterstand te zetten en te houden. Via 10-7, 17-16 en 23-20 werd ook deze set in de tas gepakt.

Met deze riante voorsprong was de gelegenheid daar om geleidelijk de wisselspeelsters aan de bak te laten. Marlinda Gorens kwam op mid voor Manon van Rheenen. Zij startte sterk met een mooie contra gespeelde prikbal, die helaas (ontereht) door de scheids werd afgefloten. Het bracht haar niet van haar stuk. Direct aansluitend opnieuw aangespeeld scoorde ze enkele fraaie ballen, waarbij ze het blok links en rechts liet staan. Verdedigend knapte er iets aan de andere kant van het net en de Meeuwen begonnen fouten te stapelen, waarmee de thuisploeg korte metten maakte. Het gaf Henk Schreuder volop de gelegenheid de gehele bank in te zetten. Met enig gegoochel (Janine Bouwmeester op de diagonaal (niet eerder gespeeld) voor Evelien Matthijssen, die een zeer stabiele pot had gespeeld en aan het eind van de set ook Paulien Smeenge en Florien Ham voor de beide buitenspeelsters Leonie Kragt en Sandra laarman schroefden het leeftijdsniveau wel heel drastisch omlaag. Alleen spelverdeelster Amber Franzen werd, rekening houdend met haar rug, niet ingezet. Het leverde de ploeg echter geen enkel probleem op. Solide spelend en scorend pakte men de vierde set (25-14) en daarmee de volle vijf punten tegen deze directe concurrent.

Een prachtige opsteker voor de zware uitwedstrijd in en tegen Sneek, de trotse koploper in de tweede divisie. Tegen deze ploeg ligt de druk duidelijk anders. Brutaal spelen en per set kijken wat er te halen valt, dat zouden er wel eens wat verrassingen in het vat kunnen zitten.