Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 12 januari 2013

Door op zaterdag, 12 januari, 2013 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Enige tijd geleden heb ik in mijn column aandacht besteed aan het feit, dat er plannen zouden zijn om in Langebosch tot forse verdieping van het meer over te gaan en dat daarover onvoldoende zou zijn ge-communiceerd met de aanwonenden van dat meer.

Gisteren is er een hoorzitting gehouden, georganiseerd door de pro-vincie Groningen over een vergunningaanvraag van de gemeente Veendam om tot verdieping van het meer tot 10 meter over te mogen gaan. Uitvoerig is daarbij aan de orde geweest wat precies de bedoeling was en welke voorwaarden bij dit project in acht moeten worden genomen.

Natuurlijk is het goed, dat de informatie wordt gegeven voordat er een vergunning wordt afgegeven. Het blijft echter een vreemde zaak, dat de informatie nu pas los komt, maar dat de vergunningaanvraag maanden geleden al heeft plaatsgevonden. Bovendien vind ik het wel erg vreemd, dat de gemeenteraadsleden niet betrokken zijn geweest bij het voornemen van het college om die vergunning aan te vragen. Het lijkt mij erg waarschijnlijk, dat over deze kwestie in de gemeenteraad op niet al te lange termijn een stevige woordenwisseling gaat komen tussen gemeenteraadleden en de betrokken wethouder.

Het is geen onbekende zaak, dat onder andere het oosten van de provincie Groningen te boek staat als een gebied waar daling van het aantal inwoners dreigt en daardoor verarming van de dienstverlening. Onze gemeente leek daar net niet bij te horen en de inwonercijfers per 1 januari 2014 geven aan, dat dit ook nog niet het geval is. De gemeente Veendam is de enige gemeente in dit deel van onze provincie, waar het inwonertal wat is gestegen.

Uiteraard is dat een goede zaak en er zal alles aan gedaan moeten woérden om dit beeld overeind te houden. Eén van de middelen daartoe is ervoor te zorgen, dat met name jonge inwoners die in andere gemeenten werk hebben gevonden of met name in de stad Groningen gaan studeren voor hun huisvesting in onze gemeente terecht kunnen.

Dit laatste nu schijnt een probleem te zijn. Naar mijn mening ligt hier een duidelijke taak voor het gemeentebestuur. Het lijkt mij een goede zaak als in overleg met de woningbouwstichting Acantus dit deel van de huisves-tingsproblematiek onder de loep wordt genomen en als bekeken wordt hoe hiervoor een zodanige oplossing kan worden gevonden, dat het door mij geschetste probleem gaat verdwijnen.

Hier gaat het heel nadrukkelijk om een Parkstad Veendam waarin het ook voor jongeren goed leven en wonen is!!