Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziek en dans belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen

Door op vrijdag, 4 januari, 2013 - 11:00

MDT - Op 31 december eindigde het landelijke project ‘Muziek telt'. Tijdens de afsluitende conferentie werden de positieve resultaten benoemd. Er waren indrukwekkende presentaties van zingende en musicerende kinderen. En de neurologen Henkjan Honing en Erik Scherder lieten zien wat muziek met de ontwikkeling van de hersenen doet.

De Muziek-, Dans- en Theaterschool doet mee aan het project De Toon zetten in Groningen. Daaruit blijkt eveneens dat jonge kinderen die met muziek en dans in aanraking komen, spelenderwijs leren. Ze leren samenwerken, ze ontwikkelen zich motorisch en muzikaal en ze leren zich uitdrukken door middel van muziek en dans. Met dansen en muziek maken komen verschillende ontwikkelingen tegelijk aan bod. Dansen doe je op muziek: de motorische ontwikkeling wordt gecombineerd met de muzikale ontwikkeling. Bij muzikale vorming staat muziek centraal, maar de muziek wordt beter geleerd door op de muziek te bewegen. Door het beleven van dans en muziek, door je emotie op een speelse manier uit te drukken, leert het kind gevoelens te hanteren en te uiten. Juist de combinatie van deze activiteiten zorgt voor de activering van de hersenfuncties. Bovendien en niet in de laatste plaats, wordt iedereen vrolijk van dansen en muziek maken.

Voor degenen die het begin van het seizoen gemist hebben, zijn er proeflessen kinderdans en algemene muzikale vorming op vrijdag 11 en 18 januari:

13.30 uur, kinderdans voor kinderen van 4 en 5 jaar
In de balletzaal. Gemakkelijke kleding, blote voeten of schoentjes met zachte, stroeve zolen.

Algemene muzikale vorming
13.30-14.15 uur, groep 3 van de basisschool
14.15-15.00 uur, groep 1 en 2 van de basisschool

Muziek op Schoot
Jaarlijks organiseert de MDT samen met docent Greet Polman een cursus Muziek op schoot. Dit is bedoeld voor de allerkleinsten, baby's, dreumesen en peuters: Vader en moeder, opa en oma mogen mee. Het doel is: samen zingen, muziek maken en dansen. Het zijn 6 lessen op de vrijdagmorgen. De start is 25 januari.

Voor nadere informatie over deze proeflessen en de cursus:
Muziek-, Dans en Theaterschool, t 0598 317740, of www.mdtveendam.nl