Overslaan en naar de inhoud gaan

Lubertus Leutscher is Veendammer van het Jaar 2012

Door op dinsdag, 1 januari, 2013 - 21:14

VEENDAMMER VAN HET JAAR - Tijdens het nieuwjaarsfeest van de gemeente Veendam is de Veendammer van het Jaar 2012 bekend gemaakt. De keuze van de jury, onder voorzitterschap van Ankie Beenen, is dit jaar gevallen op Lubertus Leutscher.

Volgens de jury is Lubertus Leutscher een sprekend voorbeeld van Veendammer van het Jaar. Een man die al op jonge leeftijd actief begon met het beoefenen van zijn grote liefde: de muziek. Hij werd musicus en dirigent. En speelt op het hoogste niveau.

Zijn grote liefde voor de klassieke muziek bracht hem ertoe om in korte tijd met veel, heel veel persoonlijke inzet en onbezoldigd, een fantastisch symfonie orkest te formeren.
Met dit orkest, Het Veenkoloniaal Symfonie Orkest, brengt hij op cultureel gebied Veendam in beeld door niet alleen in Veendam maar in de regio te concerteren. En in dit jaar zelfs over de landsgrenzen heen. Naast een aantal professionele musici, geeft hij vooral een kans aan jonge mensen om met het orkest mee te spelen. Met kleine ensembles uit het orkest wordt op een educatieve wijze scholen in contact gebracht met zowel klassieke als wat lichter muziek.

Hij verzorgde het Blankensteijnconcert in Veendam. Afgelopen zomer werkte hij met een stijkersensemble, geformeerd uit het Veenkoloniaal Symfonie Orkest gedurende een aantal weken, mee aan een groots opgezet theater/muziekevenement: ‘Het Geluk'. Deze succesvolle productie was geïnspireerd op de korte verhalen van de beroemde Russische schrijver Tsjechov. Dit evenement kreeg bekendheid in heel Nederland en daarbuiten. Het bracht veel positieve energie en saamhorigheid in de dorpsgemeenschap van Zuidwending.

De jury was onder de indruk en heeft daarom de eretitel Veendammer van het Jaar uitgereikt aan Lubertus Leutscher.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum

Voor meer foto's, zie ons fotoalbum