Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 29 december 2012

Door op zaterdag, 29 december, 2012 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Het is naar mijn mening een goede gewoonte om aan het einde van een jaar terug te kijken en over die periode de wat belangrijke zaken of gebeurtenissen nog eens te beschouwen. Uiteraard is dit ook voor een column als Veendammer Wind een goede zaak.

Een paar dingen hebben dit jaar nadrukkelijk behoorlijk wat aandacht gevraagd en ik denk dan aan de problemen rond de bezuinigingen, de discussies over magnesiumwinning en de gevolgen daarvan en toch ook weer de gang van zaken rond het stadion en het betaald voetbal in Veendam.

Ten aanzien van de bezuinigingen is dit jaar wel heel nadrukkelijk gebleken, dat een zeer groot deel van het lokaal beleid sterk wordt beïnvloed door de landelijke politiek. Voor degenen, die zich indringend met dit lokaal beleid bezig houden is dat natuurlijk wel frustrerend omdat daardoor soms besluiten moeten worden genomen, die zij bij voorkeur niet of voorzien van een andere inhoud zouden hebben genomen.

Je kunt overigens een vergelijkbare problematiek aantreffen als wij naar de magnesiumwinning kijken. Het onttrekken van dit spul aan de aarde heeft tot gevolg, dat de bodem onder een groot deel van onze gemeente gaat dalen. Op zich zou dat geen probleem hoeven te zijn, maar aangezien er op veel plaatsen woningen staan, heeft dit in veel gevallen invloed op de stand van zaken van die gebouwen. Bovendien zou er op langere duur iets kunnen gebeuren wat op dit moment niet voorzien kan worden.

Een en ander betekent, dat er zich zaken afspelen of af kunnen gaan spelen, die van invloed zijn op zaken binnen onze gemeente, die door onze beleidsmakers zeker niet volledig kunnen worden beïnvloed.

Met betrekking tot het betaald voetbal leek er via een deal met projectontwikkelaars een oplossing in zicht in combinatie met de aanpak van huisvestingsproblemen van de Winkler Prins Scholengemeenschap. Doordat er in de landelijke situatie ontwikkelingen gaande waren, die door de centrale overheid als ongewenst worden beoordeeld, zal de wetgeving op een aantal punten worden gewijzigd .

Als gevolg daarvan, gaan de plannen die er waren met de huisvesting van de W.P. en de prettige consequenties daarvan voor het betaald voetbal vooralsnog niet door.

Ook hier weer de situatie, dat door zaken die elders veroorzaakt zijn er voor de situatie in onze gemeenschap wijzigingen gaan ontstaan waar de lokale beleidsmakers geen directe invloed op kunnen uitoefenen.

Ik heb deze voorbeelden uit het jaar 2012 naar voren gehaald met de bedoeling om aan te geven, dat het niet alleen de lokale beleidsmakers zijn die kunnen bepalen in welk tempo en op welk wijze de situatie bereikt kan worden, dat het voor de inwoners in Parkstad Veendam goed leven is.
Graag spreek ik de wens uit, dat er in deze situaties een positieve ommekeer gaat komen. U luisteraars wens ik persoonlijk een voorspoedig nieuwjaar toe!!