Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik slotdag Het Kartonnen Dooske

Door op donderdag, 27 december, 2012 - 18:00

ADRENALINE - Hierbij een terugblik op de slotdag afgelopen zaterdag van de actie Het Kartonnen Dooske dat door Radio Parkstad ter ondersteuning voor het goede doel van 3FM Serious Request werd gehouden. Een verlate terugblik vanwege een fikse griep, andere verplichtingen en ook was er voor onze vrijwilligers een paar dagen vrij.

Het idee om een soort ‘spin-off' van het Glazen Huis te gaan doen was vorig jaar ontstaan toen er vanuit het Autorama Center met Robert Wijnen en Patrick Haan een live uitzending gedraaid werd met de Winterse Top 50. Het idee werd opgepakt, er werd een plan uitgewerkt en in september begon het steeds meer vorm te krijgen. Alle winkeliers van Autorama waren er heel positief over om dit naar het voorbeeld van het officiële Glazen Huis te gaan doen, ter ondersteuning van de 3FM Serious Request actie. Dit jaar gehouden voor het tegengaan van babysterfte.

 

Op de zaterdagmorgen werd een voormalig programma van Radio Noord even weer nieuw leven ingeblazen. Om 11.00 uur had Engbert Grüben weer plaats genomen achter de microfoon en werd vanuit Het Kartonnen Dooske de Ethermarkt uitgezonden. Met dit grote verschil dat er niet geruild werd met gesloten beurzen, maar dat mensen juist iets ter veiling konden aanbieden.

Dj Joey Bergsma had met zijn 6 uurtjes eindelijk onafgebroken kunnen slapen. De voorgaande dagen was het steeds met onderbrekingen. Het was ook voor hem afwachten hoe het lichaam zou reageren zonder vast voedsel. Vermoeidheid bleek uiteindelijk wel een probleem. De energie raakt een keer op. Er werd geprobeerd om in een shift van 12 uur radio te draaien. Het presenteren met elkaar is ook het leukst, en de interactie was ook heel goed. Maar dat hou je niet vol en dan moet je ook gaan slapen.

Behalve radio maken heeft Joey nog een andere hobby, de kermis. Hij werkt vaak voor een kermisexploitant. Modelbouwers van kermisattracties hadden 110 euro ingezameld. Maar daarnaast hebben ze speciaal voor Joey bij de bond van kermisexploitanten een echt schildje kunnen regelen dat normaal alleen voorbehouden is aan de kermisexploitanten zelf. Speciaal vanwege het goede doel en eerbetoon was er voor Joey een uitzondering gemaakt, en hij is er heel erg blij mee.

Er zijn veel acties geweest die afgelopen dagen. Zoals die van 't Haimstee met 289 euro vanuit de kerk. CBS De Kern bracht 70 euro binnen, Basketballvereniging Aquila kwam met een cheque van 700 euro. Er was heel veel. Er is een verloting geweest, er werden veilingen gehouden (klik hier voor een overzicht). Verloskundigenpraktijk Borgerspark had toegezegd om bij geboortes tijdens de actie hun eigen inkomsten af te dragen. Twee geboortes hadden 1000 euro opgebracht, elk 500 euro.

Op de eerste dag kwam de (eerste) grote donatie binnen, die van een andere verloskundigenpraktijk. Er werd 800 Euro bij elkaar gelopen door Geraldien Leffers van De Kraamvogel, dat later nog zou worden uitgebreid naar 1010 euro. Overigens is De Kraamvogel een landelijke organisatie die ook rechtstreeks gelden doneerde aan 3FM Serious Request.

Bij Patrick Haan kwamen de emoties toch wel wat los door al die acties, het was prachtig mooi. Na de tweede nacht werd het voor hem wel wat moeilijk, ook omdat er weinig slaap was. Ook de laatste nacht had hij niet zoveel slaap gehad. Maar al die acties voor het goede doel maakte alles weer goed. Hij was 4 kilo afgevallen, dat vond hij wel weer een pluspunt. De dj's wisten nog niet wat de tussenstand was en het eindbedrag zou ook voor hun een verassing blijken.

Toch was er door een beetje vooruit te rekenen wel een vermoeden dat het de moeite waard zou zijn. Maar Robert Wijnen hield het voor zich tijdens zijn uitzending in de vrijdagnacht. Wel liet hij doorschemeren dat het een fantastisch resultaat zou worden. Veendam zou er verbaasd over staan. Tot 6 uur heeft hij alleen het programma gedaan. Hij voelde zich vrij redelijk. Hij verklaarde wel te merken dat de alertheid minder werd, met een wat licht gevoel in het hoofd. De aandacht verslapte wat en hij werd wat gevoeliger. Veroorzaakt door energiegebrek en is het nog puur draaien op de adrenaline.

Gelukkig hebben ze prima shakes gehad van diëtiste Mieke. Maar Robert keek al echt uit naar een beschuitje met een dun laagje boter en een dun plakje kaas. Aandrang om te eten was er toch niet en ook niet om te gaan roken. Hij heeft het ook niet eens echt gemist, maar er werd ook op een heel andere manier geleefd met zo'n apart evenement wat je aan het doen bent. Ook vanuit de studio zijn wel eens marathon uitzendingen gedraaid, maar dit was veel grootser.

Voor Peter Prummel stond ook wel al vast wat hij ging eten, een frikandel speciaal. Na vijf dagen niet eten went je lichaam er ook aan, aldus Prummel. Maar direct de dag erna heeft hij zich nog duizelig gevoeld. Hij vond de shakes wel lekker, maar ook wel last van de maag gehad.

De uitzendingen waren voor de gastvrouw Alie Sloots ook een heel mooie ervaring. Haar hart is altijd bij Radio Parkstad geweest en dit heeft ze met heel veel plezier gedaan.

Het enige wat erg jammer is dat het weer niet erg meezat en ook de timing lag buiten de kerstvakantie. Maar er zijn heel veel luisteraars geweest. En via twee webcams was het te volgen.

Keeper Theo Timmermans van SC Veendam was er om geld in te zamelen door voor een euro op de foto te gaan met kinderen en volwassenen. Door de spelers was een shirt gesigneerd om per opbod te veilen. Daarnaast was er een shirt van grote broer FC Groningen en hing er het colbert van judoka Henk Grol, gedragen tijdens de Olympische Spelen.

 

Van den Hende Recycling uit Nieuwe Pekela had met het verzamelen van oud papier 300 euro bijeengebracht en de cheque werd binnengebracht. De Voedselbank had kartonnen dozen ingeleverd en zo een eigen bijdrage geleverd.

 

Zangeres Rika kon vanwege een verkoudheid niet zingen, maar ze was wel aanwezig en sprak het publiek even toe. De twee meiden Tamara en Heleen zongen in het kader Project Xmas hun lied. Lucas en Gea maakten hun opwachting en de polonaise werd gestart met als gangmaker Patrick. Een joviale Henk Wijngaard trad op en veilde een CD voor 50 euro. Joly en Terry West sloot de optredens van de laatste dag af.

Na 17.00 uur waren de vier dj's een uurtje alleen met elkaar en werden de prijzen verloot, waaronder een iPad (meer hier). Een ingelijste CD van Arjan Veneman werd verloot, het is met de vier dj´s opgenomen en was nog niet ten gehore gebracht. Nog tijdens de verlotingen was de Partij van de Arbeid rechtstreeks vanaf de kerstmarkt op het Raadhuisplein naar Het Kartonnen Dooske gekomen voor het aanbieden van 160,10 euro. Met zo'n 20 mensen hadden ze voor 1 euro glühwein, warme chocolademelk en erwtensoep verkocht. Het ene extra dubbeltje was het geluksdubbeltje voor de actie.

Om 18.10 werden de dj's Peter Prummel, Robert Wijnen, Joey Bergsma en Patrick Haan door ondernemers van Autorama ‘losgelaten'. En werd op feestelijke wijze het bedrag bekend gemaakt. Na een uitzendmarathon door het lokale radiostation van 104 uur werd het schitterende resultaat bekendgemaakt, 32.647,29 euro.

Overigens zijn de dj's daags erop toch maar niet naar Enschede afgereisd met ook de drukte daar, om wat rust voor zichzelf te kunnen hebben.


Het Kartonnen Dooske

Dag 1
Dag 3
Slotdag - Deel 1
Slotdag - Deel 2