SC Veendam sluit 2012 prima af

Door op zaterdag, 22 december, 2012 - 17:12

Robby Holder scoorde in de laatste minuten de winnende treffer

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - SC Veendam heeft de prestatiecurve van de laatste weken een prima vervolg gegeven. Nu was Sparta aan de Langeleegte de ‘gebeten hond'. De ploeg van coach Gert Heerkes won in de laatste tumultueuze minuten de wedstrijd met 2-1. En de van FC Groningen gehuurde Robby Holder was als invaller de gevierde man. Hij scoorde de 2-1. En de matig leidende scheidsrechter Jansen gaf aan Sparta-speler Toine van Huizen in de slotfase de rode kaart. SC Veendam heeft nu 17 wedstrijden gespeeld en 26 punten. En staat met Go Ahead Eagles op een gedeelde 9e plaats in de eerste divisie. SC Veendam komt 17 januari 2013 weer in actie in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

In een troosteloze ambiance vanwege de winterse omstandigheden moest SC Veendam-Sparta gespeeld worden. Scheidsrechter Jansen keurde het speelveld goed ondanks dat de bal minder snel rolde dan op een groene grasmat. Maar dat de wedstrijden onder deze omstandigheden gespeeld moeten worden is een ander verhaal. Als vereniging ben je daar niet blij mee want er waren maar een handjevol toeschouwers. En dat is nog niet het ergste. Na afloop konden de toeschouwers van de hoofdtribune bijna niet naar beneden komen. Al schuifelend bewogen ze zich voort onder begeleiding van de stewards. Want ‘moeder natuur' had flink met ijzel gestrooid.

Voor dat de wedstrijd begon werd er nog even stilgestaan voor de 100ste wedstrijd van SC Veendam-speler Mitch Apau. En daarna werd de bal aan het rollen gebracht. De Veendammers ‘toverden' er gelijk een pikstart uit. ‘Spielmacher Tom Overtoom van de geelzwarten stuurde een paar spelers van Sparta de verkeerde kant op maar zijn bewegingen sorteerden slechts in een hoekschop. De Rotterdammers schrokken even maar daarna was het Sandro Calabro die uit een hoekschop, uit de draai net naast schoot.

De ‘volgelingen' van oefenmeester Michel Vonk - een zoon van voormalig-speler van AZ'67 Theo Vonk - speelde het spel in een veel te traag tempo en daar wisten de kwieke Veendammers wel raad mee. In de 18e minuut kreeg SC Veendam een vrije trap en Overtoom belastte zich met dit karwei. Als een volleerd biljarter legde hij het leer precies op de kruin van maatje en topscorer Lars Hutten. En de gastheren stonden met 1-0 voor. De kleumende toeschouwers konden zich voor het eerst de handen warm maken door hartstochtelijk te klappen.

Sparta kreeg al snel in de gaten dat er wat te halen was in het Hoge Noorden. En dat was er, maar wel op een gelukkige wijze en met de hulp van de scheidsrechter. Een hard schot belandde per ongeluk op de mouw van aanvoerder Angelo Cijntje en de rechtsachter was zich van geen kwaad bewust. Hij kon zijn armen er moeilijk afhalen, maakte hij Jansen al zwaaiend kenbaar. Maar de scheidsrechter bleef bij zijn beslissing en Sandro Calbro benutte de penalty: 1-1. De thuisclub was daarna even van de ‘kook' en vervolgens hadden de bezoekers een overwicht, zonder uitgespeelde kansen.

SC Veendam-speler Lars Lambooij had de wedstrijd in het slot kunnen gooien ware het niet dat hij in de 57ste minuut oog en oog kwam te staan met keeper Nico Pellatz van Sparta. Lambooij die een goede wedstrijd speelde - ook uitgeroepen tot ‘man off the match- had zijn zenuwen niet in bedwang en schoot tegen de keeper op. Ook Johnatan Opoku deed nog een verwoedde poging om zijn ploeg op voorsprong te schieten maar zijn inzet ging hoog over.

De tijd werkte in het nadeel van Veendam. De geelzwarten speelden een spel van ‘alles of niet'. En het werd alles. De voor Lambooij 2 minuten voor tijd ingevallen Robby Holder (speler van de beloften van FC Groningen) kreeg aan de rechterkant de bal passeerde twee tegenstanders en schoot de bal in de touwen: 2-1. Als er een ploeg was die recht had op de overwinning dat was het Veendam wel. Sparta kon de reputatie van ‘topploeg' niet waar maken op de Langeleegte. Of had dat misschien met SC Veendam te maken?