Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer- en Sportpark Langeleegte op korte termijn niet haalbaar

Door op woensdag, 19 december, 2012 - 15:38

LEER EN SPORT - De realisatie van een grootschalig Leer- en Sportpark in de omgeving van het stadioncomplex De Langeleegte is op korte termijn financieel niet haalbaar. Dit blijkt uit onderzoek dat afgelopen maanden is uitgevoerd door de gemeente, de Winkler Prins en de ontwikkelaars Zwanenburg/Paas. Oorzaak is met name de onduidelijkheid over de gevolgen van het regeerakkoord voor onderwijsinstellingen en gemeenten. Wethouder Henk Jan Schmaal zegt hierover: "Ik vind het jammer dat we nu niet in staat zijn om een grootschalig park te ontwikkelen, maar op dit moment is het onverantwoord. We weten nu nog niet wat op ons afkomt." Ook de ontwikkelaars laten weten dat er teveel open eindjes en onzekerheden zijn. "Op deze manier kun je niet verantwoord ondernemen," aldus Erik Zwanenburg.

In het regeerakkoord staat dat € 256 miljoen uit het gemeentefonds wordt overgeheveld naar de scholen voor hun huisvesting, terwijl juist scholen op andere onderdelen fors worden gekort. Ook wil de nieuwe regering het BTW Compensatiefonds voor het openbaar bestuur afschaffen. Hierdoor worden investeringen voor gemeenten duurder. Met zicht op een sterk afgeroomd budget voor gemeenten en onderwijsinstellingen komt de realisatie van een Leer- en Sportpark op korte termijn in de knel. De partijen houden daarom een pas op de plaats en wachten verdere besluitvorming van het Rijk af. Hiermee vervalt ook de overname van het stadioncomplex De Langeleegte door de combinatie Zwanenburg/Paas.

In juni van dit jaar hebben de drie partijen het voornemen uitgesproken de ontwikkeling van het Leer- en Sportpark gezamenlijk ter hand te nemen. Uitgangspunt hierbij was de financiële haalbaarheid van de realisatie voor de partijen. Dit is vastgelegd in een intentieovereenkomst. Hierin staat ondermeer dat de ontwikkelaars het stadioncomplex De Langeleegte van de gemeente overnemen, mits de bouw van het Leer- en Sportpark doorgaat.

Het doel van het Leer-en Sportpark is om het voortgezet onderwijs in Veendam te concentreren rondom het stadiongebied. De gemeente streeft er naar om in dit park inhoudelijke en ruimtelijke verbindingen te leggen met andere sectoren van het maatschappelijk leven, zoals sport en mogelijk het bedrijfsleven. De eerste stap in de ontwikkeling van het park is inmiddels gezet. In oktober 2011 is VMBO-huis Techniek, Handel en Administratie van de Winkler Prins geopend.