Heren Flash slaan aanval op koppositie af tegen Zuidlaren

Door op dinsdag, 18 december, 2012 - 08:33

VOLLEYBAL - Het eerste team van volleybalvereniging Flash uit Veendam moest afgelopen zaterdag in het strijdperk treden tegen het tweede team van Ritola uit Zuidlaren. Ritola verscheen in het veld met veel oud-Flash spelers. Zoals Jan Feiken, de gebroeders Colly, Jaap-Jan Dun en Derk Frieling. Coach Jan Pot van Flasch stuurde Erik Kuperus, Werner Kruid, Dennis Overhand, Martijn Kragt, Arnoel Jansen, Freddy Pelgrim en Edwin Doddema in het de Arena. Maar toen het eindsignaal klonk waren de cijfers in het voordeel van Flash. De bewoners van de ParkstadArena wonnen de partij met 3-1. En de setstanden waren: 25-16, 21-25, 25-19, 22-25 en 15-6.

Na een aarzelend begin (3-6) namen de Veendammers het initiatief naar zich toe. Met goed gevarieerd spel werd het achterveld van Ritola bestreden. De druk was te groot voor de mannen uit Zuidlaren en de thuisclub hengelde de eerste set met duidelijk verschil binnen: 25-16. In de tweede set bleven dezelfde spelers staan bij Flash, maar kreeg Ritola meer vat op het spel. Als een ‘raket' schoten de gasten uit de startblokken. Ze pakten een 6-11 voorsprong en stonden de Flash-boys wel toe daar her en der een paar punten vanaf te snoepen. Maar bleven wel de gehele set aan de leiding. Ondanks diverse time-outs. De bezoekers wonnen de set met 21-25. En daarmee werd het 1-1.

In de derde set wisselde coach Jan Pot Jaap Wubs in voor Arnoel Jansen. Op het middenveld ruilde hij Alwin Timmer in voor Dennis Overhand aan de buitenkant. Deze verse krachten brachten nieuw elan in het spel van Flash. Geleidelijk kwam er een voorsprong op de Flash-borden, omdat langzamerhand de vermoeidheid in het spel van Rotola begon te sluipen. Bovendien trokken de gasten wel een enorme wissel op de slagkracht van hoogspringer en hard-hitter Jaap Jan Dun, die aanvallend zowel aan het net als in het achterveld erg veel werd aangespeeld. Flash besloot terecht de aanvalskrachten te verdelen en wist daarmee de derde set te winnen: 25-19.

Het pleit voor Ritola dat ze in de vierde set weigerden te capituleren. Opnieuw onder aanvoering van Dun trokken de mannen ten strijde om de blokkende muren uit Veendam te slechten. Het werd er wel extra spannend door. Halfweg de wedstrijd kwam Jansen opnieuw terug binnen de lijnen voor Jaap Wubs, maar het kantelen van de opstelling (drie plaatsen doordraaien) leverde Ritola andere blokkeerders op tegenover slagwapen Dun. Daar maakten de gasten goed gebruik van en trokken voor de tweede keer de stand gelijk: 22-25.

De vijfde set, die de beslissing in deze topper moest brengen bleek achteraf een formaliteit. De Parkstadbewoners konden blijven blijven variëren en het kaarsje aan Ritola-zijde ging langzaam uit. Het gevaar van slechts èèn echt scorende speler werd in deze vijfde set zichtbaar. Flash maakte er dankbaar gebruik van en pakte de set (15-6) en daarmee de verdiende winst.

Halverwege de competitie hebben Flash-coach Jan Pot en zijn mannen een mooie voorsprong op de rest van het veld, vooral omdat ook concurrent Merna onderuit ging tegen Olympia. Een nieuwe runner-up komt zich in dit circus alweer melden. De Meeuwen 2 timmert als tweede nadrukkelijk aan de weg. Het maakt de tweede competitiehelft alleen maar interessanter.