Overslaan en naar de inhoud gaan

Flash dames sloten met zinderende thriller jaar af

Door op dinsdag, 18 december, 2012 - 08:31

VOLLEYBAL - De Flash dames sloten thuis het jaar af met een zinderende thriller tegen Veracles 2. Maar tenslotte beten de vrouwen van coach Henk Schreuder in ‘het stof' en stevenden af op een 3-2 verlies. De setstanden waren: 26-24, 22-25, 28-26, 23-25 en 10-15.

Alle koppen dezelfde kant op en er vanaf het eerste punt vol invliegen, dat was de opdracht waarmee de Flashies het veld opstapten. En dat was precies zoals coach Henk Schreuder het wilde. Sinds vorige week was het stuivertje wisselen in de ziekenboeg.
Buitenaanvalster Marloes Ham wordt maandag gescand na haar blessure van vorige week tegen VC Leeuwarden. Voor de kruisbanden wordt gevreesd. Jonkie Janine Bouwmeester (pinkblessure) trad weer toe tot de selectie en mocht meteen vol aan de bak. Terwijl Esther Tunteler na een griepaanval op de reservebank begon.

Veracles was bepaald niet naar de ParkstadArena gekomen om zich de punten niet zo maar te laten afpakken en met een aantal linkspoten in de aanvalslijn (voorbeeldig aangespeeld door ex Flash spelverdeelster Anke van Oosterhout) was Flash een moeilijk te bespelen tegenstander. Libero Ellin Frericks ( de terechte vrouw of the match) stuurde vanuit de verdediging haar medestoppers goed aan en dat leverde goede passes op waarmee set-upster Amber Franzen, de aanvalsters Janine Bouwmeester, Leonie Kragt, Manon van Rheenen, Colinda Makken en diagonaal Evelien Matthijssen wel wist te vinden.

Het leverde een mooi en spannend spektakel op. Via 9-6, 13-12 stoomden de ‘Flashies' door naar 20-15, waarmee er geen ‘vuiltje' aan de lucht leek. Op dat moment schakelden de ‘gruunen' ut Grunn'n toch nog een tandje bij en trokken de zaak op 23-23. Dit had echter net te veel kracht gekost, het leverde Flash de setwinst op: 26-24. De tweede set was een duplicaat van de eerste set. Henk Schreuder stuurde dezelfde zeven mensen tussen de ‘antennes', maar de eerste klap was voor Veracles dat wegliep naar een 4-10 voorsprong. Vanaf dat moment knokten de Flashies werkelijk voor iedere bal, met name het achterveld kreeg de meeste ballen nog van de speelvloer en in het spel.

Aansluitend zakte de pass even weg, werd minder overtuigend gescoord en Veracles pakte opnieuw een voorsprong (15-21). Sterk punt is dit seizoen dat de koppies niet gaan hangen en dat de ploeg blijft knokken onder het motto ‘als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat'. Bij Flash kwam Esther Tunteler voor Amber Franzen in het veld en bracht wat meer ervaring binnen de lijnen. Flash kwam nog terug tot 22-24, maar toen was ‘de koek' op en trokken de Stadjers de stand gelijk: 22-25.

De Flash coach wilde wat meer lengte brengen tegenover de lange linkspoot die op links stond geposteerd bij Veracles en Leonie Kragt schoof naar de diagonaal. Sandra Laarman kwam in het veld en bracht op die manier nog wat extra stabiliteit in de verdediging.
Deze derde- en de er op volgende vierde set waren qua spel wel de mooiste van de hele wedstrijd. In eerste aanleg ging het initiatief naar de thuisploeg en via 9-5 en 11-6 was de coach van de gasten snel door zijn time-outs heen.

In deze fase was de net herstelde Janine Bouwmeester het Flash-kanon. Vanaf de linkerantenne sloeg ze de ballen zo hard in het achterveld van Vercules, dat de verdedigster vol werd gevloerd. Toch knokte Veracles zich weer terug in de wedstrijd. De gastvrouwen hielden het hoofd goed koel maakten geen onnodige fouten en pakten de set en de voorsprong met 28-26.

Flash vatte moed uit deze voorsprong en knalde naar een 13-8 voorsprong. Men had even de volledige controle over het spel, maar dit kostte wel veel kracht. Stukje bij beetje knokten de studentes van Vercules zich dichter bij en op 17-17 was het gat gedicht. Er werden aan beide netkanten foutjes gemaakt door de vermoeidheid die zich liet voelen. Met het kleinst mogelijke verschil sleepten de ‘gruune gasten er een 5e set uit.: 23-25.

De loterij-set (wie de minste fouten maakt is winnaar) was van meet af aan Veracles die het initiatief nam. Met name Janine Bouwmeester die na zeven weken stilstand er metèèn een gehele pot moest staan en snakte af en toe naar adem. Een rondje rust in het achterveld was daar misschien de oplossing geweest, maar die mogelijkheid werd over het hoofd gezien.

Veracles had net iets meer puf en stoomde na de veldwissel (5-8) door naar een sterke finish: 10-15. De Flash-dames kunnen terugzien op een goede wedstrijd en pakken twee punten mee uit deze thriller. De aansluiting in de middenmoot is daarmee veilig gesteld.