SC Veendam boekt knappe overwinning op Helmond Sport

Door op zaterdag, 15 december, 2012 - 16:00

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Het was vrijdagavond bij de voetbalwedstrijd SC Veendam-Helmond Sport geen pretje. Vanwege de aanhoudende regen. Maar het waterfestival speelde SC Veendam dusdanig in de kaart dat ze de wedstrijd verdiend met 3-1 wonnen. De geelzwarten kwamen na een kwartier op voorsprong. De ploeg van coach Gert Heerkes kreeg in het verdere verloop van de eerste helft nog veel kansen om de voorsprong uit te bouwen. De in de subtop bivakkerende Helmonders voelde dat ook wel aan en een goal hadden ze zeker verdiend en deze drie kwartier.

Vooral als je de mogelijkheden/kansen en rekenschouw neemt. Het werd nog even heel spannend toen een kwartier voor tijd de Brabanders (bij de stand van 2-0 voor SC Veendam) 2- 1 scoorden. Het was nog even billenknijpen voor de thuisclub. Maar Veendammer Sidney Schmeltz zorgde in de 81ste minuut voor de bevrijding: 3-1. Door deze overwinning is SC Veendam koploper in het tweede rijtje van de Jupiler leaque.

De geelzwarten kwamen na 15 minuten spelen op een voorsprong van 1-0. De statische spits Johnatan Opuku anticipeerde goed op een terugspeelbal en met een slimme voetbeweging transporteerde hij het speeltuig voor Veendam tussen de palen: 1-0. De Helmonders begrepen dus dat er wat moest gebeuren want zo'n lange reis naar Veendam hadden ze niet voor niets gemaakt. Vlot daarop beet de ploeg van oefenmeester Eric Meijers ‘bijna in het stof' toen de geelzwarten via een counter bijna op een voorsprong van 2-0 kwamen.

Dat de Zuiderlingen wat moesten doen was duidelijk. Na een half uur spelen glipte Davy Brouwers namens Helmond Sport vanaf de eigen helft tussen de linies van Veendam door. En stevende af op doelman Jordan Santiago Haryett. Maar aanvoerder Angelo Cijntje van de Veenkolonialen zette zijn sprint in de hoogste versnelling en met een uiterste redding voorkwam hij een tegentreffer. Vijf minuten later was het Veendammer Lars Hutten - na een brede combinatie van Tom Overtoom en Sidney Schmeltz - die het leer met het hoofd schrampte en een doelpunt in ‘rook zag op gaan'.

Toch moest Veendam oppassen dat er geen Helmonder tussen de linies door glipte. En dat gebeurde bijna toen Veendam-speler Luis Pedro Da Silva ferreira in de fout ging. Davy Brouwers profiteerde van deze miskleun en in kansrijke positie mistte de Zuiderling. In de 40ste minuut werd het bijna gelijk Helmonder Charles Kazlauskas liep zo weg tussen twee Veendammers maar het liep gelukkig goed af voor de Langeleegte bewoners. Ruststand bleef dus 1-0.

Na rust opende Veendam ‘het bal' met een vloeiende actie. En daar was zoals altijd Tom Overtoom bij betrokken. De spielmacher kreeg de bal in een moeilijke positie, ging een paar keer om zijn as en met een schitterende lop ging het leer net over het doel van Helmond Sport. Daarna werd Overtoom naar de kant gehaald door oefenmeester Gert Heerkes. Veendam was in die fase te traag in de omschakeling maar Pedro zorgde met zijn lop - dat bijna doel troef - maar doelman Wouter van der Steen hield de bal uit zijn doel.

In de 72ste minuut ging het stadion bijna uit zijn voegen. De lokale held en aanvoerder Angelo Cijntje onderschepte de bal aan de zijlijn, ter hoogte van de middenlijn, en liet een verdwaalde voorzet los en de verbouwereerde doelman Van der Steen kon niks anders doen dan de bal nakijken: 2-0. Veendam kon nog niet op zijn ‘lauweren' rusten. Emrullah Guvenc scoorde nog de 2-1 omdat de defensie van de geelzwarten uitblonk in onkunde.

Zou het dan toch nog gebeuren dat Helmond Sport in de laatste minuten nog gelijk maakte was hoogstwaarschijnlijk de gedachte van de toeschouwers. Maar de goal van Helmond bleef uit en Sidney Schmelz zette Veendam in ‘veilige haven ‘. Eindstand 3-1 voor SC Veendam