Overslaan en naar de inhoud gaan

AmbulanceZorg Groningen krijgt opnieuw vergunning ambulancezorg

Door op donderdag, 6 december, 2012 - 13:19

AMBULANCE - De minister van Volksgezondheid heeft AmbulanceZorg Groningen per 1 januari 2013 opnieuw voor een periode van vijf jaar aangewezen als vergunninghouder ambulancezorg in de provincie Groningen.

Daarmee behoudt het ministerie het vertrouwen in AmbulanceZorg Groningen. Met dit besluit is voorlopig een einde gekomen aan een periode van onzekerheid over de vraag hoe de ambulancezorg vorm gegeven moet worden en wie dat zou mogen doen. Op grond van de Tijdelijke wet ambulancezorg (Twaz) blijft AmbulanceZorg Groningen al het ambulancevervoer in de provincie verzorgen, zoals zij al jaren doet.

De nieuwe tijdelijke wet is noodzakelijk om de door de minister van VWS gewenste schaalvergroting binnen de ambulancesector te kunnen afronden. De oude Wet Ambulancevervoer dateerde van 1971. De nieuwe wet ziet toe op een verdere verbetering van de kwaliteit van de ambulancezorg.
Vooruitlopend daarop zijn enkele jaren geleden ambulancediensten in de provincie vrijwillig gefuseerd. In de provincie Groningen heeft dit geleid tot de komst van AmbulanceZorg Groningen.

De Tijdelijke wet ambulancezorg (Twaz) vormt het sluitstuk van dit integratieproces. De wet bepaalt namelijk dat per veiligheidsregio één Regionale Ambulancevoorziening komt, die bevoegd is om ambulancezorg te verlenen.

In 2015 gaat de minister deze tijdelijke wet evalueren. Dit gebeurt in het licht van ontwikkelingen binnen de zorg. Zo is er momenteel al een beweging gaande van concentratie van vooral de spoedzorg, ook binnen de provincie Groningen. Deze ontwikkelingen kunnen voor de minister aanleiding zijn om de ambulancesector na 2017 anders vorm te geven. Het kernpunt hierin is dat zorgpartijen binnen de spoedzorg nog nauwer gaan samenwerken.


AmbulanceZorg Groningen voerde in 2011 51.411 opdrachten uit, waarvan 35.265 spoedopdrachten. Er werken 259 mensen bij AmbulanceZorg Groningen. AmbulanceZorg Groningen heeft 13 posten, verdeeld over 2 clusters: Leens, Niebert, Winsum, Uithuizermeeden, Groningen Noord, Groningen Zuid, Veendam, Sappemeer, Winschoten, Vlagtwedde, Stadskanaal, Appingedam en Ter Apel.