Volleybalsters Flash dames pakken punt tegen Reflex uit Kampen.

Door op zondag, 2 december, 2012 - 19:43

VOLLYBAL - Middenmoter Flash uit Veendam verloor zaterdag in de ParkstadArena met 3-1 van titelkandidaat Reflex uit Kampen. Voorafgaand aan de wedstrijd zei coach Henk Schreuder van Flash dat zijn ploeg niet al te veel kans zou hebben op puntenroof. Maar het gebeurde toch. In de laatste set wisten de vrouwen van Flash toch nog een punt te pakken. En de eindstand werd 3-1 voor Reflex. De setstanden waren: 19-25, 22-15, 19-25, 28-26. Reflex is als enige kanshebber overgebleven om het Sneek 3 in de titelrace moeilijk te maken.

En zo begon de Overijsselse ploeg ook aan de wedstrijd. Veel harde aanvallen van de diagonaal en buitenspeelsters werden ondersteund door een huizenhoog blok. De Flashies liepen wat achter maar knokten voor iedere punt. Met name de buitenspeelsters Sandra Laarman en Marloes Ham hadden het moeilijk tegen de huizenhoge blokkering. Ondanks al het geweld wisten de meiden van Flash bij te trekken van 13-18 naar 17-19. Vanaf dat punt wist Reflex het gaatje in de verdediging van de thuisclub weer te vinden en slaagden erin het beslissende punt te maken: 19-25.

De tweede set eigenlijk hetzelfde beeld. Een hardwerkend Flash maar in de opbouw net even wat voorspelbaarder als Reflex. Vooral de pass, gekoppeld aan de keuzes van de spelverdeelsters bepaalden het spelverloop in deze set. Ook nu startten de gasten overtuigend en pakten een voorsprong van 9-15. De omzetting die Henk Schreuder uit de hoed toverde (Leonie Kragt van de diagonaal naar de buitenpositie overplaatsen) leverde in het begin niet direct resultaat op.

Evelien Matthijssen kwam op de diagonaal terecht en mocht haar tanden in de lange en oersterke diagonaal van Reflex zetten. Via een voorsprong van 12-17 leek Reflex ook deze set redelijk makkelijk in de tas te stoppen. Maar opnieuw toonden de Flashies een verrassende veerkracht. Van 17-22 knokte de ploeg zich terug naar een 22-24 tussenstand. Voor een verrassing was het net niet genoeg: 22-25. Het pleit voor Flash dat de koppies na deze teleurstellende afloop niet gingen hangen. Er werd opnieuw voor iedere punt geknokt, maar Reflex toonde aan dat het niet voor niets een topploeg is in de landelijke tweede divisie.

Opnieuw wist de ploeg met harde klappen en een snelle en fanatieke verdediging een duidelijke voorsprong te pakken op de Parkstadbewoners. Via 13-8 voorsprong leken de kamper uien op Veendamse rozen te zitten. En opnieuw weigerde Flash zich bij de ontwikkelingen neer te leggen. Men kwam terug tot 12-15 en speelde op dat moment gelijkwaardig aan de tegenstandsters. Nu liep ook de dominante midaanval beter bij Flash en men kon volgen tot 18-22. Met de sterke diagonaalspeelster weer aan het net wist Reflex ook deze set te veroveren:19-25.

Erg teleurstellend, natuurlijk omdat ook de jonge Veendamse ploeg in deze wedstrijd grote delen steeds beter kon aanhaken. Maar op de beslissende momenten was de spelverdeling aan kamper zijde net iets beter dan de sterkste aanvallers van Flasch. Toch is het een groot compliment aan de meiden van Flash dat ze na het derde achterèènvolgende keer de deksel op de neus kregen in de vierde set. Zich daarna nog eens helemaal op wisten te laden.

In de laatste set slaagde Reflex er niet in om een flinke voorsprong te nemen en dan rustig op de macht aan het net te vertrouwen. Bij 9-12 kreeg Flash langzaam maar zeker meer grip op het spel. De blokkering pakte haar punten, de servicedruk werd opgevoerd en eindelijk slaagden de Flashies er in om de finale van de set gelijkwaardig te bereiken.
Hoewel de coach aan Kampense zijde zeker de set niet wilde laten lopen (blijkens de tot twee keer uitgevoerde dubbele wissels om ten volle van de slagkracht te profiteren) wist Flash deze finale , die uiterst gespannen verliep via een paar miraculeuze reddingen en wilskracht te winnen.

Met een 28-26 pakten voorsprong pakten de meiden een verdiende set en voegden daarmee ook weer een puntje toe aan het totaal. Nog steeds behoort Flash tot de grote middenmoot en kan met de wedstrijd volgende week (uit tegen Leeuwarden) weer proberen de punten mee naar Veendam te nemen