Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 1 december 2012

Door op zaterdag, 1 december, 2012 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Het is voor de gemeenteVeendam een goede zaak als er goed nieuws valt te melden, dat ook nog de landelijke pers haalt. Dat was in november het geval met de mededeling, dat het bedrijf Oldenburger Fritom, dat zich beweegt op het terrein van logistieke en transport het predikaat Leerbedrijf van het jaar heeft gekregen.

Voor de gemeente is dit goed, maar uiteraard ook voor het bedrijf zelf, haar inzet op dit gebied duidelijk beloond ziet. Bovendien is het juist in een tijd, dat de negatieve geluiden over de economie in ons land erg veel aandacht krijgen goed om van een dergelijke opkikker kennis te kunnen nemen.

Andere geluiden die er momenteel opklinken komen heel wat minder positief over. Als namelijk duidelijk wordt, dat er plannen zijn om het Langebosse meer aanzienlijk dieper te maken, dan tot nu toe het geval was, dan kan ik mij voorstellen dat dit bericht bepaald niet positief wordt ontvangen door de inwoners van dit deel van onze gemeente.

Wat bovendien in dit geval opvalt is het feit, dat de betreffende bewoners kennelijk niet zijn ingelicht over het voornemen tot het dieper maken van dit meer en over de reden, dat dit nogal ingrijpend gebeuren gaat plaatsvinden.

Het is natuurlijk niet mogelijk en ook niet noodzakelijk om in alle gevallen dat er iets gaat veranderen hierover te gaan vergaderen met belanghebbende bewoners of er uitvoerige informatie over te geven. Waar het echter gaat over een zo drastische ingreep als er hier gaat plaatsvinden lijkt het mij wel noodzakelijk om voor de nodige informatie vooral te zorgen.

Over het geven van informatie is er een andere zaak, die naar mijn mening erg veel stof zal doen opwaaien. De gemeente heeft in ons land namelijk de plicht om bepaalde informatie bekend te maken en doet dat tot nu toe middels een pagina in een reclamekrant die gratis huis aan huis wordt verspreid in onze gemeente, zodat iedereen die kan lezen er kennis van kan nemen.

Besloten is echter, dat er in ze situatie een wijziging gaat komen. Behalve die zaken, die absoluut via de pers tot bekendheid moeten leiden, gaat de gemeente al het andere nieuws langs electronische weg naar haar inwoners brengen. Via internet kan iedereen er dan kennis van nemen.

Aangezien bekend is dat niet iedereen de beschikking heeft over internet is het mogelijk om op dit terrein gebruik te maken van de gratis service in het gemeentehuis en de bibliotheek.

Dat klinkt misschien prima, maar het is voor veel oudere inwoners een slechte zaak. Wij hebben het dan niet over een handjevol, maar over honderden mensen Mensen die geen computer hebben of die door hun leeftijd ernstige lichamelijke problemen hebben, die hun mobiliteit sterk beinvloeden. Willen zij op de hoogte blijven van de gemeentelijke publicaties dan moeten zij elke week een keer op bezoek in het gemeentehuis of de bibliotheek. Dat kan problematisch zijn voor diegenen, die voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van derden of die in verband met hun lichamelijke gesteldheid helemaal niet kunnen reizen.

Er is bovendien nog een andere probleem. Diegenen, die gewend zijn om met een computer om te gaan, weten, dat het niet eenvoudig is om wat langere verhalen net zo gemakkelijk te lezen als wanneer het op papier staat en bovendien kun je in dit laatste geval de zaak op een later tijdstip nog eens nalezen en dat kun je met een internetverhaal niet, als je niet zelf een computer hebt.

Naar mijn mening zijn met name deze problemen voor oudere inwoners van Parkstad Veendam onvoldoende betrokken bij de discussie over deze wijziging in de gemeentelijke voorlichting. Voor een gemeente waar het goed wonen en leven is, moet de behandeling van deze zaak als negatief worden beoordeeld en zou een studie naar verbetering absoluut op zijn plaats zijn.