Overslaan en naar de inhoud gaan

Verontruste reacties bewoners wijk Langebosch over gevolgen uitdiepen Langebosschemeer

Door op dinsdag, 27 november, 2012 - 16:27

OVERROMPELD - Verontruste bewoners van de wijk Langebosch hebben het CDA benaderd over het voornemen van de gemeente Veendam om het Langebosschemeer uit te gaan diepen. Het betekent een behoorlijke uitdieping van 2,2 meter naar 12,2 meter beneden NAP. Ook voelen zij zich overrompeld en niet gekend inzake dit voornemen van het college van B&W.

Veel van deze bewoners wonen er vanaf het allereerste begin. Er zijn de eerste 10 jaar nogal wat problemen geweest en dat werd aan den lijve ondervonden. Bij harde zuidwesterwind stuwde het water hoog op tot aan de ramen. Er is veel over gebakkeleid voordat er na deze lange periode eindelijk een nieuwe beschoeiing en basaltblokken tegen de oevers werden aangebracht.

Nu worden de bewoners overvallen met het feit dat het meer wordt uitgediept tot een diepte van meer dan 12 meter.

De CDA-fractie kan zich de ongerustheid van de bewoners voorstellen en zij wil van het college van B&W graag een zestal vragen beantwoord hebben.

De eerste gestelde vraag is wat voor doel het uitdiepen gaat dienen. Ten tweede vraagt men zich met verbazing af waarom dit onderwerp niet in de commissie VROM besproken is. En ten derde: hoe het mogelijk is dat er onrust heeft kunnen ontstaan.

Als vierde vraagt de fractie zich af waarom er, zoals zij het hebben begrepen, maar met een beperkte groep bewoners gesproken is. De vervolgvraag drong zich op of het (zeker gezien de historie) niet verstandiger was geweest om de hele wijk hierover in te lichten, bijvoorbeeld middels een voorlichtingsavond.

Het vijfde punt dat ze naar het college naar voren willen brengen is de vrees van de bewoners voor weer een heviger golfslag. Waardoor het water misschien weer tot aan de huizen zal komen. Maar dat het ook afkalving aan hun oevers zou kunnen veroorzaken.

De vraag is dus welke effecten een dergelijke diepte op de golfslag heeft en naar de risico's hiervan voor de betreffende percelen. Ook in dit punt 5 wordt de vraag gesteld of er hier ook onderzoek naar is gedaan. En of de zorgen van de bewoners, zeker gezien de ervaringen in het verleden, terecht zijn.

De volgende Raadsvergadering zal op 16 december plaatsvinden en de CDA-fractie ziet de antwoorden op de door hun gestelde vragen met belangstelling tegemoet.

Met het uitdiepen wil de gemeente de jaarlijks steeds terugkerende blauwalgen bestrijden. Bij het Koetshuis in het Borgerswold is men de afgelopen maanden al bezig geweest, maar dit betreft tot een diepte van vier meter. Op het moment ligt de kabel skibaan stil en wordt daar de tweede fase uitgevoerd.

De hoogte van de golven wordt mede beïnvloed door de diepte van het water. Dat er maatregelen nodig zijn lijkt een voor de hand liggende conclusie.

De plannen zijn wel publiekelijk gemaakt door de Provincie (klik hier). Een bewoner las deze publicatie en had de CDA-fractie hierover benaderd.

Het doel van de ontgronding (zoals het officieel heet) is het verhogen van de kwaliteit van het oppervlaktewater in en rond het plangebied van natuurontwikkeling, in navolging van de Europese kaderrichtlijn Water. Met verwijzing naar het waterbeheer 2010 - 2015 van het Waterschap Hunze en Aa's.

Onderdeel van de ontwikkeling van een natuurgebied is de uitbreiding van het Langebosschemeer tot aan de Verbindingweg tussen de Torenstraat en Borgercompagnie zuid.

Bewoners hebben gisteren persoonlijk hun zienswijzen (bezwaarschriften) met 27 handtekeningen afgegeven bij de Provincie. Dit zijn voornamelijk de bewoners aan de westzijde van Langebosch.