Overslaan en naar de inhoud gaan

Effecten regeerakkoord groot voor sociale huurwoningen in Oost-Groningen

Door op dinsdag, 27 november, 2012 - 10:00

Geen geld meer om projecten te financieren


ACANTUS - De maatregelen uit het regeerakkoord hebben voor woningcorporatie Acantus een tegenovergesteld effect. De voorgestane verhoging van opbrengsten door dit regeerakkoord betekent voor de corporatie in de praktijk namelijk een verlaging van opbrengsten. Minder geld in de portemonnee betekent dat de financiering van verbeter- en nieuwbouwprojecten ernstig in gevaar komt. Feitelijk kan er nauwelijks meer worden geïnvesteerd. Het gevolg is dat de kwaliteit van huurwoningen in Noordoost- en Oost-Groningen sterk verslechtert en dat de inzet op het gebied van leefbaarheid ook op de tocht komt te staan.

4,5%-maatregel leidt tot minder opbrengsten
In het werkgebied van Acantus zijn de WOZ-waarden van woningen laag en deze waarden dalen nog steeds. Een maximale huurprijs, dat gebaseerd is op 4,5% van de WOZ-waarde leidt daarom tot fors lagere huuropbrengsten dan nu het geval is. De 4,5%- maatregel geeft Acantus dus niet de mogelijkheid haar huren te verhogen om extra opbrengsten te genereren, maar leidt er toe dat de huren zouden moeten worden verlaagd. Het lijkt in eerste instantie aantrekkelijk voor huurders, want wie wil er nu geen lagere huur. Aan de andere kant dat voordeel komt niet geheel in de zakken van de huurders, want de huurtoeslag wordt ook minder. Daarnaast worden de huuropbrengsten normaalgesproken gebruikt om onderhoud, kwaliteitsverbetering en nieuwbouw te plegen.

Aanpak ‘scheefwoners' zeer beperkt
Een andere mogelijkheid die corporaties krijgen is het verhogen van de huur voor huurders met een inkomen dat hoger is dan 43.000 euro. Bij Acantus is het aantal huurders in deze categorie zeer beperkt. Aangenomen wordt dat het gaat om een percentage van minder dan 10%. Dit betekent dat de corporatie door deze mogelijkheid slechts beperkt meer opbrengsten kan genereren.

Nauwelijks opbrengsten door geringe verkoop
Corporaties mogen woningen verkopen. Ook Acantus deed dit in het verleden; er werden circa 125 woningen per jaar verkocht. Op dit moment zijn dit door de economische crisis en de demografische ontwikkelingen nog geen 20 woningen per jaar. Ook de verkoopprijs per woning is sterk gedaald. Verkoop van woningen levert daarom nauwelijks opbrengsten op.

Wat gaat Acantus nu doen?
Directeur Harry Kremer: ‘We gaan nu niet in zak en as zitten. We blijven ons maximaal inzetten. Met de provincie, gemeenten en andere belanghebbende partijen zijn we aan het lobbyen. Ik ga ervan uit dat er uitzonderingen komen voor gebieden zoals die van ons.'