SC Veendam geloofde in een goede afloop.

Door op zondag, 25 november, 2012 - 21:13

Door Jacob Kuipers

Een hardwerkend en goed spelend Veendam houdt de punten in eigen huis

VOETBAL - Het was smullen geblazen aan de Langeleegte. SC Veendam won weliswaar met 3-2 van Excelsior. Maar deze zwaarbevochten overwinning kwam niet zomaar aanwaaien. In de 52ste minuut kreeg Veendam-speler Mitc Apau de rode kaart van scheidsrechter Siemen Mulder. Wegens een handsbal in het strafschopgebied. De Veenkolonialen moesten dus met 10 spelers verder. En na rust bleef doelman Theo Timmermans in de kleedkamer vanwege een armbreuk.

Daarna mocht de derde doelman Jordan Santiago Haryett zijn talenten etaleren. Haryett zat er een paar keer naast en het is voor het technisch platvorm van SC Veendam tijd om een andere doelman te halen. Ook de gele kaart die hij kreeg van arbiter Mulder wegens tijdrekken was niet nodig. Hij had toch beter moeten weten dat Veendam niet royaal in zijn doelmannen zit. Eerste doelman Robert ten Loeke zit nog met een nasleep van een hernia en nu weer Theo Timmermans met een armbreuk. Dus tijd om een nieuwe doelman naar de Langeleegte te halen.

SC Veendam had een pikstart. Een overtreding op Boy Deul leidde de openingstreffer in voor Veendam. Tom Overtoom, die na afloop van de wedstrijd werd gekroond tot man off the match belastte zich met de vrije trap en het leer dat veel effect mee kreeg belandde op een gelukkige manier tegen de touwen: 1-0. Op dat moment speelde de thuisclub fris van lever. Maar het zat na tien minuten even tegen toen rechtsachter Luis Pedro handelend moest optreden bij een vloeiende aanval van Excelsior. Maar de concentratie bij Veendam ebte niet weg en bleef goed presteren met goed combinatie spel.

Het uitstekende spel zette zich na een kwartier voort. Veendammer Boy Deul speelde aan de rechterkant zijn tegenstander er uit en zette Johnatan Opoku aan het werk. De spits controleerde de bal en van dichtbij schoot hij de bal jammerlijk over de lat. Pech dus voor Veendam. De ploeg van oefenmeester Gert Heerkes bleef voort borduren op het goede spel en doelman Jordy Deckers van Excelsior moest al zijn capaciteiten ten toon spreidden om Veendam af te houden van een tweede treffer.

De Langeleegte bewoners deelden ‘de lakens'uit. Niek Loohuis verstuurde een lange bal en Opoku mikte over het doel. Ook Angelo Cijntje had er weer zin in op een voor hem vreemde linksback positie en speelde de hele wedstrijd uit. Doordat Luis Pedro door Heerkes op de rechtsback positie werd gezet moest Cijntje noodgedwongen op de linksachter positie acteren.
Maar hij deed dat als vanouds.

De populaire Veendammer liet het publiek zien dat hij weer naar zijn oude vorm toe groeit. En hij liet dat zien toen hij in de hoogste versnelling verwoestend uithaalde. Maar het leer caramboleerde net naast het doel. Ook Opoku miste en die fase in een mêlee van spelers een grote kans. Ja, en dan kun je afwachten op een goal van de tegenpartij. Elvis Manu begreep dat het beste en zijn inzet had bijna succes.

Het vlotte combinatie spel van de Rotterdammers werd Veendam bijna teveel en de Veenkolonialen moesten alles uit ‘de kast' halen om ongeschonden de finisch te halen. Veendam kon de 1-0 voorsprong ternauwernood handhaven. Doelman Timmermans van SC Veendam bleef de tweede helft in de kleedkamer wegens een onderarmbreuk en werd vervangen door derde doelman Jordan Santiago Haryett.

De debuterende Veendammer doelman moest in de tweede helft vlot buigen. In plaats van uit zijn doel te komen aarzelde hij en het was toen voor Mick van Buren een koud kunstje om te scoren: 1-1. Vervolgens roerde Mitch Apau in de 52ste minuut de bal met de hand in het strafschopgebied en moest het veld verlaten. Roland Alberg benutte de penalty namens Excelsior: 1-2. Ineens liep Veendam achter de feiten aan maar de onverzettelijkheid van de Veendammers was goud waard.

Andre Hazes zong ooit, ‘zei gelooft in mij. Maar Veendam geloofde in zichzelf op een goede afloop. De geelzwarten zetten aan de linkerkant een goede aanval op. En Johnatan Opoku kon de 2-2 noteren. De ‘koek'was nog niet op voor Veendam en men geloofde nog in een overwinning.

Een handsbal van een Excelsior-verdediger in het strafschopgebied was voor scheidsrechter Mulder uit Uithuizen de reden om naar de stip te wijzen. En Lars Hutten bezegelde het vonnis over Excelsior. Met een harde knal schoot hij Veendam naar de verdiende overwinning. Uitslag: 3-2 voor SC Veendam.

Door deze zege staat SC Veendam in het linkerrijtje. Uit 14 duels behaalde men 20 punten.