Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gaat het met ex-Wildervank speler Jan Jaap Schmaal in Qatar.

Door op dinsdag, 20 november, 2012 - 21:15


Knielend Jan Jaap Schmaal, vierde van links

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Jan Jaap Schmaal is in 1999 afgestudeerd aan de Academie Lichamelijke Opvoeding in Groningen. Daarna is Jan Jaap voor een jaar naar Amerika vertrokken om er te werken. Vervolgens is de lange aanvalsleider van Wildervank (zaterdag) weer terug gekomen in Wildervank. "Ik werkte part-time als gymnastiekleraar", opent Schmaal zijn verhaal. En in het seizoen 2001-2002 had hij zich ingeschreven voor de TC 2 cursus en vervolgens stage gelopen bij de jeugdafdeling van FC Groningen.

In oktober 2002 was Jan Jaap Schmaal, met nog vier Nederlandse trainers, vertrokken uit Wildervank om samen te gaan werken in het kleine Arabische golfstaatje Qatar.
Schmaal: "Bij een eerder orientatiebezoek in augustus 2002, kregen we een presentatie van een nieuw op te starten voetbal-/ sportacademie in Qatar", legt Schmaal uit. In 2003 is er begonnen met de bouw van deze Acadamie en 2½ jaar later werd de ASPIRE Academy officieel geopend, waarbij ondermeer Pele en Maradonna samen bij aanwezig waren, met nog vele (voormalige) sporticonen.

De toenmalige trainer van Qatar van het nationale elftal onder de twintig jarige Ruud Dokter was gevraagd om de nationale jeugdteams onder de 11 en 12 jaar te voorzien van Nederlandse trainers. "In mijn eerste jaar assisteerde ik een Nederlandse trainer voor het nationale team van onder de 11 jaar. In het tweede jaar was ik persoonlijk verantwoordelijk voor de veldtrainingen van dit elftal".

In Jan Jaap zijn derde jaar was hij bij Al Khor Sports Club trainer van spelers onder de 17 jaar. De voetbalbond van Qatar had bij alle clubs teams in de B-junioren. En ze hadden Nederlandse trainers aangesteld. Maar ze kwamen een trainer te kort. "Daardoor werd ik in dat seizoen trainer van onder de 17 jaar van Al Khor Sports Club. Vanaf juni 2005 tot juni 2011 werkte ik op de ASPIRE Academy in verschillende leeftijdsteams, varierend van onder de 10- en onder de 18 jaar".

Schmaal: "Een seizoen bestaat uit weken waarin we 7 tot 9 keer trainen per week. Wedstrijden spelen tegen jeugdteams uit Europa (in het verleden zijn ondermeer Ajax, Feijenoord, Sparta, AZ en ook FC Groningen bij ons geweest met een jeugdteam. Daarnaast voor trainingskampen naar Europa of Azie en toernooien spelen in Qatar of in het buitenland. Gemiddeld gaan we 3 keer per jaar op reis".

Sinds juni 2011 is Jan Jaap uitgeleend om Marcel van Buuren (voormalig speler van SC Veendam, jk) te assisteren bij het Nationale elftal van Qatar van onder de 19 jaar. "In November 2011 kwalificeerden wij ons voor de Aziatische kampioenschappen (onder de 19 jaar). Qatar had sinds 2002 niet meer deelgenomen aan dit toernooi. Toendertijd organiseerde Qatar dit toernooi en was dus automatisch gekwalificeerd".

Het Aziatische kampioenschappen van onder de 19 jaar, startte op 3 november 2012. Schmaal: "Afgelopen week zijn wij echter uitgeschakeld in dit toernooi, met 1-0 verloren we van Australie, 4-2 verloren we van Saudi Arabie en met 2-1 gewonnen van Syrië. Ik ben net teruggekeerd uit de Verenigde Arabische Emiraten waar dit toernooi werd georganiseerd".

"Ondanks alle perikelen in het middenoosten zoals in Tunesie, Egypte, Bahrain, Iraq, Iran, Syria, Jordanie en Palestina, is het relatief rustig en veilig in Qatar. De mensen in Qatar hebben het goed. De koning van het land zorgt goed voor zijn mensen en hierdoor is er totaal geen onrust in het land.

Qatar is misschien wel het rijkste land ter wereld en hoewel iedereen in de wereld geraakt wordt door de huidige crisis, heeft Qatar weinig last van de crisis. Qatar is op dit moment de grootste exporteur van de wereld van vloeibaar gas en heeft daarnaast ook grote inkomsten uit aardolie.

Wij zijn van alle gemakken voorzien; grote shopping malls waar je alles kunt vinden. Grote sportevenementen en tentoonstellingen worden georganiseerd. Aangezien de meeste activiteiten zich afspelen in en rond de hoofdstad Doha, is alles snel en makkelijk te bereiken.

Qatar is een schiereiland en is ongeveer zo groot als de 3 noordelijke provincies van Nederland. Het is omringd door 3 kanten met de Arabische Golf en zit ten oosten van Saudi Arabie. "Mijn familie en ik wonen op een compound. Op de compound wonen we in een vrijstaand huis en we hebben daarnaast een zwembad en clubhuis waar ondermeer een gym en squashbaan is", verteld Jan Jaap.

Een aantal feiten ten aanzien van Qatar in 2002:

Totale bevolking: 650,000 waarvan ongeveer 300,000 Qataris en de rest niet-Qatari, buitenlanders die werkzaam zijn in Qatar. Qatar anno 2012: 1,600,000 waarvan circa 350,000 Qataris en de rest niet-Qatari, buitenlanders die werkzaam zijn in Qatar

Het land heeft een gigantische ontwikkeling en metamorfose ondergaan in de afgelopen 10 jaar; infrastructuur, sportfaciliteiten, aangemaakte eiland voor de kust genaamd The Pearl. De Aljazeera Nieuws- en Sportzender is gestationeerd in Qatar,

In 2006 werden de Asian Games georganiseerd. De Asian Games is na de Olympische Spelen het grootste sportevenement ten aanzien van het aantal deelnemers. Qatar zal de Wereldkampioenschappen Voetbal organiseren voor 2022.

Qatar wil goed voor de dag komen voor dit evenement. De plannen zijn groots: een nieuwe luchthaven, een nieuw te bouwen metro en trein netwerk, nieuwe sport- en amusementsfaciliteiten en daar boven op wordt er een volledige nieuwe stad gebouwd, net ten noorden van Doha waar circa 200,000 moeten gaan wonen.

"Ik had nooit verwacht dat ik 10 jaar in Qatar zou werken. Dit is niet te plannen. In de afgelopen 10 jaar heb ik vele trainers zien komen en gaan. Hoelang ik nog in Qatar blijf werken, zou ik niet weten. Tot op heden bevalt het goed, zowel werk als prive.

Ik volg de voetbalvereniging Wildervank nog steeds. Met name via de website blijf ik redelijk op de hoogte wat er gebeurd. Daarnaast heb ik via facebook contact met oud teamgenoten".

"Ik heb vanaf mijn 11de jaar gevoetbald bij v.v. Wildervank tot juni 2002, met uitzondering van het seizoen 1998-1999. Mijn keuze om in 1999 een jaar naar Amerika te gaan werd gerelativeerd door het overlijden van mijn voormalige jeugdtrainer Koos Poppen. Dat heeft toendertijd een hele diepe indruk op mij gemaakt. Toendertijd heb ik met mijn Amerikaanse jeugdteam een wedstrijd gespeeld tegen v.v. Wildervank. Wat mij in die tijd is bijgebleven, is de gastvrijheid die de vereniging bood aan mijn jeugdteam".

"Wat er de afgelopen jaren in de club is gebeurd is triest. Tijdens het overlijden van Herald Hadders was ik met mijn familie op vakantie in Nederland. Het was voor mij niet meer dan vanzelfsprekend om bij de crematie van mijn teamgenoot aanwezig te zijn".