Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 17 november 2012

Door op zaterdag, 17 november, 2012 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


De behandeling van de mogelijke bezuinigingen op het peuterspeelwerk heeft de vorige week gelukkig maar toch een relatief rustig verloop gekregen en een voor velen bevredigende besluitvorming.

De gemeenteraad heeft een week later weer een belangrijk besluit genomen. In een besloten vergadering is ervoor gekozen om de commissaris van de koningin te verzoeken om burgemeester Meijerman, wiens mandaat binnen niet al te lange tijd afloopt opnieuw voor benoeming voor te dragen.

Ondertussen draait de wereld wel door en hebben wij dus kennis moeten nemen van het feit, dat de schoolmeubelfabriek Marko wel is overgenomen en dat de productie dus door kan gaan, maar helaas betekent het weel, dat die productie over gaat naar een paar andere fabrieken buiten Veendam, die ook eigendom zijn van de nieuwe eigenaar van Marko.

Jammer dat wij moeten constateren dat er hiermee werkgelegenheid in Veendam gaat verdwijnen, maar gelukkig kan ook worden vastgesteld, dat er zeer binnenkort overleg plaatsvindt over een soort medische post op het Lloydsterras. Dat betekent uiteraard werkgelegenheid, maar ook een start voor een eerste invulling in dit gebied ten oosten van het station; een gebied waarvan gehoopt wordt, dat het een ruime bijdrage zal gaan leveren aan een mooi Veendam.

Het college heeft in verband met het uiterlijk van met name het centrum het besluit genomen om een daarin gespecialiseerde firma de opdracht te geven om de etalages van de leegstaande winkelpanden op een zodanige wijze aan te kleden, dat daarmee de sombere indruk van de leegstand ten minste wordt gecamoufleerd.

Overigens kan hier wel worden opgemerkt, dat erg veel plaatsen met een hoge concentratie aan winkels met dit image-probleem zitten en vaak in veel sterkere mate dan bij ons het geval is.

Er speelt overigens ook nog een zaak, die bij ons nog wel eens zou kunnen leiden tot een stevige discussie. Ik doel hier op het feit, dat de stichting Compaen voor een deel van de week zaalruimte gaat huren in het Jakob Bruggemacentrum.

Compaen heeft indertijd besloten om een nieuw pand te gaan bouwen zodat al haar activiteiten daarin zouden kunnen plaatsvinden. De in gebruik zijnde locaties waaronder ook het Centrum aan de Jacob Bruggemalaan zouden dan afgestoten kunnen worden.

Nu is er bij het ontwerpen van het nieuwe gebouw kennelijk iets mis gegaan, want niet voor alle activiteiten van Compaen blijkt er voldoende ruimte te zijn om daar te kunnen plaatsvinden. Aanvankelijk is dit opgelost door van andere instellingen of bedrijven zaalruimte te huren, maar daaraan is nu kennelijk een einde gekomen.

Het is jammer, dat dit zo is gelopen, want het past naar mijn mening niet in een Parkstad Veendam, waarin het goed wonen en leven is.