SC Veendam niet bij de les

Door op zaterdag, 10 november, 2012 - 06:47

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Na twee uitoverwinningen tegen respectievelijk FC Oss en Almere City FC was de aanhang van de Langeleegte bewoners er van uit gegaan dat hun helden ook tegen het hoog geplaatste Fortuna Sittard weer voor een overwinning zou zorgen. Alhoewel dat de Limburgers op een vierde plaats staan in de Jupiler leaque. En het had best gekund als Veendam beter bij de les was geweest, want Fortuna was deze avond ook geen ploeg waar Veendam bang voor moest zijn. Daarvoor was het spel van de Fortunesen ook van een mager gehalte. En dat geldt voor Veendam hetzelfde. De ploeg van oefenmeester Gert Heerkes kon ook geen ‘potten' breken maar verloor de wedstrijd wel met 3-1.

De eerste helft was nog maar enkele seconden oud of Veendam gooide er een pikstart uit. De Veendammers Boy Deul en Luis Pedro waren bij deze vliegensvlugge aanval betrokken. Fortuna schrok zich een ‘hoedje' want hier hadden de geelzwarten niet opgerekend. En dat heeft Veendam geweten, want een paar minuten later lag de bal al in het net bij Veendam. De limburgers schoten eerst tegen de lat en in de rebound zorgde Aziz Khalouta dat zijn ploeg op een 1-0 voorsprong kwam.

Veendam kon in het verloop van de eerste helft geen ‘potten' breken. Daarvoor was het verzet van de Veendammers te klein. Veel foute passes, niet scherp genoeg en weinig bezieling. Maar ook de Zuiderlingen lieten niet zien waarom ze in bovenste helft bivakkeerden. De rust ging dan ook in met een 1-0 voorsprong voor Fortuna Sittard. Dat moest dus in de tweede helft anders worden. Maar de geelzwarten kregen in de 52ste minuut een klap van jewelste te verwerken. Doelman Theo Timmermans liet de bal door zijn handen glippen en zijn ploeg stond met 2-0 achter.

En dat was heel sneu voor deze lange en goede doelman. Timmermans was in alle wedstrijden een grote sta-in-de-weg voor de tegenstanders. Hij was bijzonder goed op dreef bij Veendam. En hij redde Veendam bij tijd en wijle met prima reddingen. En dat kan ook niet anders, want zijn keeperstrainer is Piet Schrijvers. De ouderen onder ons kennen Schrijvers nog wel van Ajax en het Nederlands elftal.

Veendam moest dus aan de bak om deze achterstand ongedaan te maken. Mitch Apau begreep dat als eerste. Zijn lange rush was de voorbode voor een goal dat nog moest komen. Door toedoen van Apau kreeg Veendam een hoekschop en Danny Menting kopte prima binnen: 1-2. Veendam kreeg ineens haast en in de derde versnelling stoomde het voorwaarts. Maar de tegenstoot was ook niet van gevaar ontbloot. Fortunees Joeri Schroyen kwam alleen voor Timmermans en voor Veendam rolde de bal gelukkig naast het doel.

De beste man van Veendam was weer Tom Overtoom. De technicus strooide met passes dat het een lieve lust was. En bracht Boy Deul in stelling. Maar zijn inzet ging net naast. Ook Angelo Cijntje die na een lange blessure weer in de Veendammer Arena verscheen maakt een prima invalbeurt. En dat nog wel op zijn verjaardag. Maar tien minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Manschot scoorde Gevaro Nepomuceno de derde treffer voor fortuna Sittard: 1-3. En dat werd ook de eindstand.