Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereidende werkzaamheden N33 Assen - Zuidbroek

Door op vrijdag, 9 november, 2012 - 14:42

N33 - Ter voorbereiding op de realisatie van de verdubbeling van de N33 Assen-Zuidbroek vindt er alvast een aantal werkzaamheden plaats langs de weg. Pas nadat het tracébesluit onherroepelijk is verklaard gaat de daadwerkelijke realisatie van start. Naar verwachting is dit in maart 2013.


Verhuizing levendbarende hagedis
Afgelopen zomer is de zeldzame levendbarende hagedis gevangen en weer uitgezet in een speciaal aangepast natuurgebied. Circa 450 hagedissen zijn verhuisd en hiermee wordt de soort in stand gehouden. Om te voorkomen dat de hagedis weer terugkomt op de zandstrook naast de N33 wordt dit leefgebied hiervoor ongeschikt gemaakt. Bekijk hier de film over de verhuizing van de levendbarende hagedis.

Verleggen kabels en leidingen
Bij o.a. Veendam en Wildervank wordt al gewerkt aan het verleggen van een gasleiding. Dit is nodig voor de aanleg van de tweede rijbaan. Deze leiding moet verlegd zijn op het moment dat de realisatie van start gaat. Dit wordt uitgevoerd in opdracht van Gasunie, Enexis en Ziggo die eigenaren zijn van de te verleggen leidingen.


Tijdelijke verwijdering gedenkteken
Ter hoogte van de aansluiting N33 - N366 staat een gedenkteken ter nagedachtenis aan verkeersslachtoffers van de N33. In verband met de werkzaamheden is dit gedenkteken tijdelijk weggehaald.

Sloop woningen
Een aantal woningen dat binnen de grenzen van het tracébesluit valt, is aangekocht door Rijkswaterstaat en wordt gesloopt. Dit betreft een boerderij in Meeden, een woning in Ommelanderwijk en drie woningen in Wildervank. In deze woningen bevonden zich ook vleermuizen. Dit zijn beschermde dieren en daarom zijn er bij omwonenden vleermuiskasten én speciale dakpannen voor huismussen geplaatst.


Archeologie
Voor de start van de realisatie wordt in Zuidbroek een aantal proefsleuven gegraven in het kader van archeologisch onderzoek.


N33 Assen-Zuidbroek
De N33 tussen Assen en Zuidbroek is een gevaarlijke eenbaansweg. Daarnaast is er sprake van slechte regionale bereikbaarheid, vanwege onvoldoende doorstroming van het verkeer. Bovendien zijn er knelpunten bij diverse aansluitingen o.a. door de grote hoeveelheid vrachtverkeer. Het Rijk en de mede-initiatiefnemers de provincies Groningen en Drenthe willen deze situatie verbeteren en hebben daarom een planstudie gestart naar de verdubbeling van de N33 tussen Assen en Zuidbroek.