Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie gaat restaurant voorbij. De echte gehaktballen van Veendam bleven in de pan

Door op vrijdag, 9 november, 2012 - 09:28

Door Jacob Kuipers

GEHAKTBAL - De afgelopen dagen waren er diverse oefeningen van de Mobiele Eenheid aan de Parallelweg (ter hoogte van de stationsrestauratie) in Veendam. Deze oefeningen maakten deel uit van de supportersrellen rondom de voetbalstadions. Het toneelspel is afgelopen dinsdagmorgen in alle hevigheid losgebarsten.

Op een gegeven moment kwamen er uit de trein supporters van FC Groningen. En deze hadden allemaal groene petjes op. Ze werden dus opgevangen door de ME, die met wapenstok en schild klaar stond om het de supporters richting het voetbalstadion van SC Veendam te vervoeren. Waar fanatieke aanhangers van SC Veendam klaar stonden om hun rivalen op te vangen.

Ter hoogte van het oude busstation aan de Sorghvlietlaan begon zich een gevecht dat zijn weerga niet kende. De ME moest alle registers opentrekken om de ‘voetbalsupporters' te scheiden. Met een wapenstok en een schild werden de ‘supporters' een halt toegeroepen. En het wapengekletter was goed te horen. Menig supporter had dus kennis gemaakt met de wapenstok.

Toen de gemoedstoestand van de ‘raddraaiers' tot bedaren was geraakt toog het voetbalgezelschap naar het stadion van SC Veendam. Hier waren ook enige opstootjes te bewonderen en daarna gingen de ‘voetbalvandalen' achter slot en grendel. Om tot rust te komen! En na afloop van de vriendschappelijke wedstrijd SC Veendam-FC Groningen konden de raddraaiers hun vrijheid weer opzoeken. Gescheiden van elkaar konden ze het stadion verlaten.

Maar woensdag waren de supporters weer in vol ornaat naar Veendam gekomen. En de mobiele éénheid kwam handen en ogen te kort om de relschoppers een halt toe te roepen. Voor het karakteristiek stationsgebouw begon het gevecht opnieuw. Uw verslaggever liep ook in het ‘oorlogsveld' met een schoffel die hij had gevonden en weer terug wilde brengen naar de plaats van bestemming.

Daarop zei één van de supporters of hij de schoffel wel hebben mocht om mee te vechten. Maar daar ging ik niet op in en bracht de schoffel naar het stationsgebouw. Onderweg kreeg ik ook nog een duw van een heet gebakerde ME ‘er. En in vliegende vaart renden de ‘supporters' voor de stationsrestauratie langs. Met de hete adem van de mobiele eenheid in de nek. Ze sprongen over het terras en lieten een ravage achter zich.

En de uitbaters van het restaurant waren de gebeten ‘hond' omdat de mobiele eenheid met het ‘schuim' op de mond het restaurant voorbij raasde om niet even nog de heerlijke Veendammer gehaktballen te proeven. Met andere woorden: De echte gehaktballen van Veendam bleven dus in de pan. En dat was voor de uitbaters een ‘kater' van jewelste.

Een veelgehoorde opmerking onder de bevolking was dat deze oefening weer veel geld koste. Dat zal ongetwijfeld zo zijn, maar deze oefeningen moeten eens in de zoveel tijd gebeuren. Om goed voorbereid te zijn als er zich echte situaties voordoen.