Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote Finale theaterfestival in vanBeresteyn

Door op vrijdag, 9 november, 2012 - 15:05

FESTIVAL - Op zaterdag 17 november wordt het theaterfestival 30 Minuten Los! afgesloten met een finaleavond in het theater in Veendam. Vier voorrondes gingen hieraan vooraf op de mede organiserende podia: de Tramwerkplaats in Winschoten, het Hek vd Dam in Ekehaar en het Prinsentheater in Groningen met 2 voorrondes. Uit deze vier voorrondes is door een vakjury bestaande uit Miranda Bolhuis, Albert Secuur, Marijke Fellinga en Ben Smit, een finalist aangewezen. Tijdens de finale op 17 november zullen deze vier groepen tegen elkaar strijden op het grote podium in vanBeresteyn. Ervaring van de afgelopen festivals heeft geleerd dat dit mooie, avondvullende theateravonden zijn met de nodige spanning door het wedstrijdelement. Een vakkundige finalejury zal de groepen beoordelen en na afloop de uitslag bekend maken in het bijzijn van spelers en het publiek. De winnaar van deze editie krijgt naast de roem en de titel Winnaar theaterfestival 30 Minuten Los! ook een speelplek op het Festival der AA in Schipborg. Een deel van de finalisten is inmiddels bekend: De Doorbraak uit Assen won in Winschoten en Theatergroep Spakaat uit Assen werd aangewezen als tweede finalist in Ekehaar. Welke twee groepen (of individuen) hieraan worden toegevoegd moet nog worden uitgevochten in Groningen. Tevens kan het publiek in de nazit genieten van muziek van de band Ine et le frêle d'autre mere.

Het festival 30 Minuten Los! is een vervolg op het Eenakterfestival zoals van 2005 tot 2009 werd gehouden in Veendam. Naast de totstandkoming in 2010 van een samenwerking met meerdere podia is voor de naam 30 Minuten Los! gekozen. Dit jaar is het voor het eerst dat de organisatie is uitbesteed. De Stichting MMC de Compagnieën bracht het festival onder in het project theater in de Veenkoloniën. Ook workshops en eventueel begeleiding van de deelnemende groepen maakten deel uit van het project. Het festival kwam tot stand dankzij een bijdrage van het Regionaal Cultuurfonds Oost Groningen, het Pr. Bernhardfonds.
Reserveren voor de finale kan via www.vanberesteyn.nl of 0598- 634566. Kaarten halen bij de theaterkassa op de eerste verdieping in het Cultuurcentrum kan natuurlijk ook.

Op zaterdag en zondag aanstaande worden de 3e en 4e voorronde gehouden in het Prinsentheater in Groningen.

Aanvang zaterdag: 19.30 uur
Aanvang zondag: 14.30 uur