Sterk SC Veendam overklast FC Oss op alle fronten

Door op zaterdag, 3 november, 2012 - 00:55

Door: Geert Mollema

OSS - SC Veendam heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de Jupiler League, op bezoek bij FC Oss. In het, overigens matig gevulde, Frans Heesen-stadion, werden de toeschouwers getrakteerd op een aantrekkelijk, attractief duel waarin SC Veendam op alle fronten de betere partij was. De uitslag, 2-3, is zwak uitgedrukt gezien de krachtsverhouding. Het was de derde uitzege op rij voor de Veenkolonialen, die bezig zijn aan een prima reeks.

Vanaf de eerste minuut was al zichtbaar dat beide ploegen wilden voetballen én aanvallen. Het leverde een open spelbeeld op, met veel ruimtes op het middenveld. SC Veendam was vanaf de beginfase al de sterkere partij; FC Oss probeerde snel te combineren, maar was daarbij erg slordig in de passing.

Toch waren het de Brabanders die op voorsprong kwamen. Een slippertje in de Veendammer defensie van Jelle Wagenaar, die de bal van zijn voet liet glippen, werd genadeloos afgestraft door Marc Koot. Geheel tegen de verhouding in, maar daardoor niet minder pijnlijk: 1-0.

Even moesten de Veendammers bekomen van de schrik. De thuisclub had vertrouwen gekregen door de onverwachtse treffer en probeerde door te stoten. Wederom slordigheden verpestten die plannen echter. Een kleine tien minuten na de openingstreffers kwamen de bezoekers langszij. Een vrije trap, die doorgekopt werd, leek over de achterlijn te verdwijnen, tot Boy Deul zijn voet tegen de bal kreeg. Vanuit een moeilijke positie zocht én vond hij de verre hoek: 1-1.

Na de gelijkmaker was het vertrouwde spelbeeld weer in eer hersteld. SC Veendam was de aanvallende, spel makende partij die op jacht was naar de treffer. Twee minuten voor rust werd die gevonden. Uit een vrije trap van de (wederom) uitblinkende Tom Overtoom mocht Boy Deul met het hoofd aantekenen voor zijn tweede doelpunt van de avond: 1-2.

Wat er bij de Veenkolonialen in de thee zat of welke magische woorden coach Heerkes in de rust heeft gesproken, is nog onduidelijk, wel werd direct na rust duidelijk dat Veendam van plan was om het duel zo snel mogelijk op slot te gooien door het bevrijdende doelpunt te maken. Kans op kans stapelden zich op voor de snel combinerende noorderlingen, maar constant was de keeper of het houtwerk de grote vijand.

Zoals een oude voetbalwet geldt; wanneer hij aan de ene kant niet valt, valt hij wel aan de andere kant. Een klein moment van onoplettendheid aan Veendammer zijde bood middenvelder Roel van de Sande een kwartier voor tijd de gelegenheid om de onverdiende gelijkmaker binnen te koppen: 2-2.

Nog geen honderdtwintig seconden na die gelijkmaker, kwam de bal na een snelle aanval van Veendam terecht voor de voeten van Tom Overtoom. De jonge middenvelder, die deze avond weer uitblonk en het hele seizoen tot dusverre al een dragende kracht is, haalde verwoestend uit en zorgde zo direct na de tegentreffer alweer voor gerechtigheid: 2-3.

Na de bevrijdende treffer bleef Veendam aanvallen. Een andere oude voetbalwet, ‘aanvallen is de beste verdediging', bleek ook vanavond te gelden. FC Oss werd vastgezet op de eigen helft en een doelpunt voor SC Veendam hing eerder in de lucht dan andersom. Verder dan een aantal krachteloze speldenprikjes kwam de thuisploeg niet meer, waardoor de drie punten meer dan verdiend meegingen naar het hoge noorden.

Na twee overtuigende overwinningen op rij bij laagvliegers uit de competitie, wacht komende vrijdag de thuiswedstrijd tegen de nummer twee uit de competitie; Fortuna Sittard. Tijdens deze krachtmeting kunnen de mannen van trainer Gert Heerkes laten zijn waar ze écht staan en tot wat ze in staat zijn.