Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 3 november 2012

Door op zaterdag, 3 november, 2012 - 12:35

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Ofschoon de gemeenteraad zich aanstaande maandag in haar periodieke vergadering stevig bezig zal houden met de financiƫle gang van zaken 2013 en 2014, ik kom daar straks nog op terug, zijn er deze week ook diverse andere zaken geweest, die de aandacht op onze gemeente richtten.

Wij hebben gelukkig kunnen constateren dat er een bedrijf in ons land is, die de bereidheid heeft getoond om het oude Veendammer bedrijf van der Mark over te nemen. Weliswaar gaan er arbeidsplaatsen verloren, maar er blijft een stevig aantal over.

Ten aanzien van het ziekenhuisgebeuren in Oost-Groningen kan onze gemeente ook een rol spelen. De plannen zijn namelijk, dat er in de centrumplaatsen in dat gebied je zou kunnen zeggen een soort miniziekenhuizen gaan komen, die erg belangrijk zijn voor de gezondheidszorg en ook voor de werkgelegeneheid.

Een opvallend bericht dat ons dezer dagen bereikte was, dat de financiering van het verdubbelen van de N33 een paar pensioenfondsen verantwoordelijk zullen zijn. Dat soort opvallende berichten doet een plaats natuurlijk goed, maar dat is zeker niet de berichtgeving, dat van de kant van jongeren een poging is gedaan om tot een forse rel te komen bij een supermarkt in Veendam. Het is maar goed dat de schoolleiding van de Winkler Prins tijdig achter dit verhaal is gekomen en maatregelen heeft getroffen, die ervoor zorgen, dat dit soort verwerpelijke zaken niet verder aan het licht komen.

Ten slotte wil ik nog even melding maken van het bericht dat de Veendammer Rein de Graaf, die als jazz-pianist in ons land een vooraanstaande plaats inneemt deze en de volgende week volop in het zonnetje zal worden gezet.

Zoals ik in het begin van mijn Veendammer Wind al heb aangegeven, wil ik ook aandacht besteden aan de problematiek rond de voorschoolse educatie, zeg maar rond de peuterspeelzalen.

Er is, na de aankondiging van de zijde van het College van Burgemeester en Wethouders dat er op deze zaak bezuinigd zou moeten worden in de Veendammer gemeenschap en in de gemeenteraad een enorme deining ontstaan, omdat dit voornemen als een aanval werd gezien op een in het onderwijs thuishorende en zeer belangrijke voorziening.

Na uitvoerig beraad komt deze kwestie opnieuw aan de orde in de gemeenteraad waarbij de belangstelling van de ouders enorm zal zijn, zeker nu bekend is geworden, dat de oorspronkelijke voorstellen weliswaar zijn teruggenomen, maar dat de nieuwe plannen niet tot een door velen gewenste situatie zullen gaan leiden.

Wij kunnen erop rekenen, dat deze kwestie zal leiden tot een zaak, die bijzonder hoog op gaat lopen en tot een forse in onze gemeenteraad een haast onbekend stevige botsing tot gevolg zal hebben!!