Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 27 oktober 2012

Door op zaterdag, 27 oktober, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Onze gemeenteraadsleden zouden misschien best een andere situatie willen hebben, maar het is nu eenmaal zo dat het vaak invloeden van buitenaf zijn, die in grote lijnen bepalen hoe het beleid binnen onze gemeente eruit zal gaan zien.

Op basis van het gegeven, dat het financieel beleid van onze gemeente moet voldoen aan in de wet vastgelegde voorwaarden en dat een gemeente slechts over een deel van haar inkomsten en uitgaven zelf helemaal kan beslissen, is het de taak van het gemeentebestuur om aan te geven, waar de mogelijkheden liggen om minder uit geven of meer binnen te halen.

De gemeenteraad moet dan binnen die beperkte ruimte de beleidsruimte vaststellen en dus beslissen over de vraag waar er bezuinigd moet worden en hoe dat moet geschieden.

Nu is er altijd de mogelijkheid en de wenselijkheid om te kijken hoe men het elders doet en hoe daar de omstandigheden zijn. Vanuit een vergelijkingsonderzoek kan worden vastgesteld, dat Parkstad Veendam een schitterende gemeente is met een mooi, modern centrum. Het is een groene gemeente die ruim is ingedeeld en goed bereikbaar is (spoorverbinding en N33).

Uit dit onderzoek blijkt ook, dat onze gemeente een opvallend laag inkomstenniveau heeft en toch een hoog voorzieningenniveau. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgesteld dat het welzijnsniveau het hoogst is in een ruim gebied, terwijl de uitgaven eraan door de gemeente het laagst zijn.

Een dergelijk laag inkomstenniveau is uiteraard de reden om te zien, of dat zo moet blijven of dat er mogelijkheden zijn om er - vanuit de gemeente gezien - een verhoging op los te laten.'Zo'n verhoging zou kunnen betekenen, dat gepoogd wordt om er meer ‘klanten" voor te krijgen, dat bezien wordt wie er gebruik van maken en of bij een hogere deelnameprijs klanten weg zouden lopen.

De andere kant van de medaille is dat kritisch gekeken wordt naar de kosten die de gemeente maakt om de betreffende voorziening op het bestaande niveau in stand te houden. Kan het misschien wat minder luxe is de daarvoor te beantwoorden vraag.

Het zal duidelijk zijn, dat de behandeling van een dergelijke kwestie niet alleen veel stuurmanskunst vraagt, maar toch ook, dat het uitgesloten is dat de uiteindelijke oplossing een zodanige zal zijn, dat het leidt tot uitsluitend tevreden gezichten. De zure smaakt kan wellicht verzacht worden, maar verdwijnen ervan is
helaas uitgesloten, zodat de uitkomst alles bijeengenomen toch wel zal worden, dat het goede leven en wonen in Parkstad Veendam misschien een tikje krijgt, maar in feite wel blijft bestaan.!!!