Overslaan en naar de inhoud gaan
112

Veeg op tijd uw schoorsteen en voorkom problemen!

Door op dinsdag, 16 oktober, 2012 - 19:00

Brandweer Stad en regio Groningen

CONTROLE - Vooral de eerste keer na de zomer dat de open haard wordt ontstoken, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. De schoorsteen heeft bijvoorbeeld zijn jaarlijkse veegbeurt niet gehad. Er kan zich een vogelnest in het rookkanaal bevinden. Takken en bladeren van bomen kunnen zich ophopen in het rookkanaal.

Wij adviseren u daarom met nadruk om uw schoorsteen op tijd en grondig te laten vegen. Als uw schoorsteen niet goed wordt geveegd, kan dit de kans op een schoorsteenbrand zelfs vergroten.

Creosoot
Bij het gebruik van vochtig hout en een te lage verbrandingstemperatuur, verbrandt het hout onvolledig. Niet verbrande rookdelen hechten zich aan de binnenkant van het rookkanaal en vormen een laag koolteer. Deze laag koolteer wordt creosoot genoemd. Creosoot kan ontbranden bij het stoken en zo een schoorsteenbrand veroorzaken.

Daarom is het erg belangrijk dat uw schoorsteen goed wordt geveegd. Rookkanalen met een knik moeten extra goed geveegd worden. De kans op afzetting van creosoot is namelijk groter.

Schoorsteenbranden
Een schoorsteenbrand is het verschijnsel waarbij opgehoopt roet in de schoorsteen in brand raakt. Het risico bestaat dat de brand zich uitbreidt naar andere ruimtes in het huis. Een schoorsteenbrand is te herkennen aan sterke rookontwikkeling en een bulderend of loeiend geluid. Veel schoorsteenbranden zijn te wijten aan slecht stookgedrag. Geverfd hout en nat hout, heeft naast het milieuvervuilende en overlastveroorzakende effect ook een sterke invloed op het vervuilen van het schoorsteenkanaal. De kans op een schoorsteenbrand neem hierdoor toe.

Meer informatie