Overslaan en naar de inhoud gaan

VanBeresteynlezing over leiderschap in historisch perspectief

Door op vrijdag, 12 oktober, 2012 - 11:17

LEZING - Dinsdag 16 oktober treedt Dr. Jan Willem Drijvers voor het voetlicht met zijn bijzondere interessante kijk op Rome en Europa, over het leiderschap bekeken in historisch perspectief..

Het fundament van de Europese cultuur en de identiteit van Europa worden gevormd door de joods-christelijke traditie en de Grieks-Romeinse cultuur. De erfenis van de antieke oudheid is in Europa op vele terreinen aanwezig, o.a. in literatuur, architectuur, toneel, taal, filosofie, politieke theorie en recht. Overigens is het niet alleen Europa dat teruggrijpt en gebruikt maakt van de Grieks-Romeinse cultuur om de eigen samenleving vorm te geven. Ook de USA doet dat.
In de Europese geschiedenis is verschillende malen geprobeerd het Romeinse Rijk opnieuw vorm te geven. Europese vorsten en leiders spiegelden zich aan Romeinse keizers. Ook de EU kan wellicht als wedergeboorte van het Romeinse Rijk worden beschouwd. In deze lezing zal nader worden ingegaan op het Romeinse Rijk en zijn keizers als bron van inspiratie voor een verenigd Europa. Het aspect leiderschap zal als rode draad voor de lezing gelden.

Dr. Drijvers is universitair hoofddocent Oude geschiedenis Faculteit Letteren RU GroningenHij maakt deel uit van de Leerstoelgroep Oude geschiedenis en is specialist in Late Oudheid, cultuur van leiderschap in het laat-Romeinse Rijk, christianisering van de Romeinse wereld.

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in de theaterzaal van vanBeresteyn, Museumplein 5a Veendam. De entree bedraagt € 5,00, scholieren betalen € 2,50.

Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn
Museumplein 5a
9641 AD Veendam