Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 6 november 2012

Door op zaterdag, 6 oktober, 2012 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Er zijn van die momenten, waarbij je nadrukkelijk wordt geconfronteerd met het feit, dat je niet meer tot de jongsten behoort en daardoor soms het gevoel hebt, dat je in een andere wereld terecht bent gekomen,

De volgende week bijvoorbeeld organiseren de decanen/loopbaanbegeleiders van Winkler Prins een grote voorlichtingsavond over vervolgstudies en zo. Alle grote onderwijsinstellingen uit de noordelijke provincies en diverse universiteiten uit het hele land zullen aanwezig zijn.

Ik heb geen overzicht in mijn bezit en deze is ook niet verkrijgbaar van de voorlichters, die er aanwezig waren toen ik mijn studie beƫindigde. Dat was in het jaar 1947, de "markt" was een lokaaltje van het Arbeidsbureau aan de Havenstraat en de informatie beperkte zich tot de mededeling, dat ik met mijn pas behaalde MULO-diploma van de Hertenkampschool kon kiezen tussen een baan op de tekenkamer bij van Linge in Veendam of op een laboratorium bij Scholten in Foxhol.

Het zal voor iedereen duidelijk zijn, dat er in de situatie enorme verschuivingen zijn gekomen, zo is het aantal opleidingsmogelijkheden sterk is toegenomen, maar dat wil niet zeggen, dat de problemen allemaal zijn weggenomen.

Het komt nog steeds veel te vaak voor dat opleidingen niet worden afgemaakt. Dit betekent, dat een veel te groot aantal leerlingen zonder een diploma of zelfs zonder een andere afgezwakt bewijs, dat zij een bepaalde hoeveelheid schoolse kennis hebben meegekregen, op de arbeidsmarkt terecht komen en zich daar maar moeten zien te redden.

Helaas moet worden vastgesteld, dat er teveel mensen uit deze groep een veel te groot aantal plaatsen gaan innemen van collega jongeren, die het geestelijk niveau missen om die schoolse kennis wel mee te krijgen.

Zo zie je maar weer, dat er veel veranderd is maar dat er ook nog veel zal moeten veranderen om het Parkstad -Veendam te bereiken, waar het goed wonen, werken en leven is.