Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2012 - september

Door op donderdag, 27 december, 2012 - 06:00

Samengesteld door Ingrid van der Tuin

Zaterdag 1 september
Hockeyclub MHC Daring opent feestelijk het nieuwe clubhuis. Het middengedeelte, een groot deel van het gebouw, was in januari 2011 door brand verloren gegaan. De nieuwbouw vond plaats dankzij de inzet van leden, familie en sponsoren.

Golfclub De Compagnie houdt een open dag. Professionele golfers geven een demonstratie en belangstellenden krijgen de kans om zelf te oefenen.

Donderdag 6 september
In woonzorgcentrum De Breehorn genieten bewoners en hun familieleden, vrijwilligers en medewerkers 's middags van een bruidsmodeshow.

Vandaag en morgen is de jaarlijkse Pruiverij in het centrum. Vanuit ongeveer 25 stands bieden Veendammer ondernemers specialiteiten aan. Er is ook een uitgebreid cultureel aanbod met o.a. muziek, straattheater, dichters, kunstenaars, films uit de regio en stand-op comedy.

Zaterdag 8 september
De mobiliteitsweek Veendam gaat van start. Er vinden tot en met 21 september allerlei activiteiten plaats. Met deze week wil de gemeente aandacht vragen voor veiligheid in het verkeer, beweging en het milieubesef bij de inwoners van Veendam.

Zondag 9 september
's Avonds is het knaagdierencentrum AA&Hunze uit Veendam op tv bij RTL4 in het programma "Life 4 you". De beelden zijn gemaakt in het kader van de actie van Flexa verffabrikant: "Kleur je club".

Woensdag 12 september
Net als de rest van Nederland stemmen inwoners van Veendam voor de landelijke verkiezingen. Later blijkt dat 42,1 % van de kiezers heeft gestemd op de PvdA; de hoogste score in een Nederlandse gemeente.

In het kader van de mobiliteitsweek Veendam is er een skatetoertocht in Borgerswold voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Onderweg komen de kinderen stempelposten tegen en na afloop krijgt iedere deelnemer een herinnering.

Zaterdag 15 september
De slijterij d'Olle Slieter in Veendam wordt 's middags overvallen. 2 Mannen komen de winkel binnen en eisen de inhoud van de kassa onder bedreiging van een steekvoorwerp. Na de overval vluchten de verdachten in een personenwagen. De politie zet Burgernet in en houdt de mannen in Muntendam aan.

Zondag 16 september
Kanovereniging WSV Langebosch houdt de jaarlijkse open dag. Veel mensen komen er op af om eens met de kanosport kennis te maken en verschillende typen kano's uit te proberen.

Dinsdag 18 september

Vanwege een hoge concentratie blauwalg geeft de provincie Groningen een negatief zwemadvies af voor zwemplas Langebosch bij recreatiegebied Borgerswold. Eerder gold hier een waarschuwing.

Woensdag 19 september
Het Alzheimercafé in Veendam bestaat 5 jaar. Dit viert men met de toneelvoorstelling "Verdwaald verlangen" in de Breehorn. Dat het Alzheimercafé in een behoefte voorziet, blijkt uit het feit dat de maandelijks terugkerende ontmoetingsplek druk bezocht wordt door cliënten met (beginnende) dementie, familieleden, verwijzers en andere belangstellenden.

's Nachts gaat het televisiesignaal van Stichting Kabelnet Veendam volledig over op de nieuwe glasvezelverbinding naar Amsterdam.

Zaterdag 22 september
In vanBeresteyn treedt de band Quiet Desperation op. Zij spelen muziek van de legendarische band Pink Floyd. Het project is geïnitieerd door Bé Wever en bestaat uit de volgende Veendammer muzikanten: Bé Brakke, Gerry Wilthof, Ad Antonisse, Alex Staal, Dik Pomp, Olaf Staal en Steven Dik. Marianne van der Velde en Irene Wilkens verzorgen de achtergrondzang.

Zondag 23 september
De politie houdt 2 mannen aan in de Molenstreek voor diefstal. Op beelden van cameratoezicht is te zien dat de mannen een stoel ontvreemden van een terras in de Kerkstraat. Zij bekennen de diefstal en verklaren de stoel na een tijdje in het water te hebben gegooid.

Maandag 24 september
Aan het begin van de avond wordt korte tijd windkracht 8 tot 9 gemeten, wat in de hele provincie Groningen schade aanricht. In Veendam waait op de F.J. de Zeestraat een boom om. De brandweer en de politie komen eraan te pas, waarna de weg weer snel begaanbaar is voor het verkeer.

Donderdag 27 september
De politie houdt een grote verkeerscontrole. Op het terrein van het voormalig busstation aan de Sorghvlietlaan controleren politieambtenaren en medewerkers van de belastingdienst auto's en bestuurders. Bij de rotonde op het Aquaplein scant men de kentekens van passerende auto's.

Zaterdag 29 september
's Ochtends landt de traumahelikopter van het UMCG op een veldje achter het A.G. Wildervanckhuis. Er is een ziektegeval in één van de aanleunwoningen. Het Mobiel Medisch Team komt ter ondersteuning van de doktersdienst en een ambulanceteam ter plaatse.

Stichting Zwarte Dorus organiseert een draaiorgelfestival. Uit de 3 noordelijke provincies komen draaiorgels naar Veendam om hun oer-Hollandse klanken te laten horen.

Scouting Veendam bestaat 85 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is er 's avonds een feestelijke barbecue met livemuziek op het eiland in Borgerswold. Ook wordt er een jubileumboek gepresenteerd.