Overslaan en naar de inhoud gaan

VanBeresteynlezing over leiderschap in het oude Rome en Nieuwe Europa

Door op maandag, 8 oktober, 2012 - 18:22

LEZING - Op 16 oktober starten weer de maandelijkse vanBeresteynlezingen. Het cultuurcentrum is er in geslaagd voor het komende seizoen een boeiend scala een lezingen samen te stellen. Het spits wordt op 16 oktober om 20.00 uur afgebeten door Dr. Jan Willem Drijvers, historicus aan de R.U. Groningen, met een lezing over leiderschap in het Europa vroeger en nu. In de Europese geschiedenis is verschillende malen geprobeerd het Romeinse Rijk opnieuw vorm te geven. Europese vorsten en leiders spiegelden zich aan Romeinse keizers. Ook de EU kan wellicht als wedergeboorte van het Romeinse Rijk worden beschouwd. In deze lezing zal nader worden ingegaan op het Romeinse Rijk en zijn keizers als bron van inspiratie voor een verenigd Europa.

Grote namen
Dit jaar is een begin gemaakt met het bundelen in één presentatie van lezingen , georganiseerd door zowel de bibliotheek als het theater. De nieuwe folder is verkrijgbaar in het Cultuurcentrum. Er prijken grote namen op de lijst. Op 19 februari bijvoorbeeld komt Maarten van Rossem, bekend van regelmatige verschijningen in De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman en een maand later, op 19 maart, komt de bekende publicist Martin Simek. Maar ook in de maanden die hier tussen liggen zijn er interessante lezingen. Op 15 november komt de bekende schrijver Khalid Boudou, beroemd geworden door o.a. Het Schnitzelparadijs en op 20 november spreekt de astrologe Inga Kamp over het ontstaan van de aarde. Op 11 december is er een lezing over Charles Dickens, door emeritus hoogleraar Jan Lokin en op 15 januari spreekt dr. Rutger Hofman over 'oren, doof zijn en (weer) horen.

Maar eerst dus, op 16 oktober, dr. Jan Willem Drijvers over leiderschap in Europa. Aanvang 20.00 uur in de grote zaal van het theater. Entree € 5,00, scholieren € 2,50.