Overslaan en naar de inhoud gaan

Column Job Eiffel: Mafkees

Door op zaterdag, 29 september, 2012 - 09:29

AZ trainer Gert Jan Verbeek heeft zijn mond weer een keer doen spreken. Na afloop van de bekerwedstrijd AZ '67-SC Veendam vroeg hij zich af wat Veendam in Alkmaar kwam doen. Voetballen natuurlijk, wat een oen. En vervolgens voegde hij hieraan toe dat Veendam net zo goed de wedstrijd schriftelijk af kon doen. En dat is nou een coach die aspiratie's heeft om een top-coach te worden.

Als je afgaat op deze woorden dan is de kans aanwezig dat Verbeek nooit een top-coach wordt. Wat dat betreft kan hij een voorbeeld nemen aan Ajax-trainer Frank de Boer, die de tegenstanders respecteert. Het standpunt van De Boer is dat hij van de kleintjes ook moeten winnen. Ook als ze 90 minuten lang verdedigen.

Volgens ‘brombeer' Verbeek had zijn ploeg 90 minuten lang gedomineerd. En Veendam had geen enkele moeite gedaan om de wedstrijd te veranderen. Zelfs niet toen ze met 3-0 achter stonden. Nou, verbeek moet de hand in eigen boezem steken, want het is toch een gebrek aan stoot kracht dat AZ niet met veel grotere cijfers won. En dat lag heus niet aan Veendam.

Moet Veendam dan AZ in de kaart spelen door volop in de aanval te gaan. Ja en dan vliegen de goals Veendam om de oren. Dus Verbeek moet niet zeuren en ook een keer een grote jongen worden want dat is hij nog lang niet. Dat AZ de score niet hoger kon opvoeren lag duidelijk aan de visie van Verbeek, die zijn ploeg in deze wedstrijd niet aan de praat kon krijgen.

Het predicaat top-coach verdiend hij niet. Of hij die predicaat in de toekomst krijgt valt te betwijfelen. Bij Feyenoord viel hij compleet door de mand want de gelouterde voetballers als bijvoorbeeld Roy Makaay luisterden niet naar die mafkees. Nee, Gert Jan kan alleen met jonge voetballers werken want die luisteren nog naar hem. Maar de doorgewinterde top-voetballers trekken zich niets aan van zijn gelul.