Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlijk avondje Groninger blues van topformaat in Parkzicht met landelijke allure

Door op vrijdag, 28 september, 2012 - 19:15

Tekst Henk Drenth

BLUESAVOND - Op zaterdag 6 oktober wordt in Parkzicht voor de liefhebbers blues van de bovenste plank voorgeschoteld. Twee Groninger bands van formaat zullen dan hun muzikale kunnen laten horen, de muziekformaties van Ralph de Jongh & Crazy Hearts en die van Hans van Lier & The Sidekicks.

De Jongh werd in 2004 door niemand minder ontdekt dan Harry Muskee. En Harry Muskee schreef in dat jaar een aanbevelingsbrief voor Ralph, waaruit het volgende fragment: "Meestal let ik niet zo op voorprogramma's, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blues zangers die ik in de Delta had gehoord. Ik verwachtte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen".

Ook Hans van Lier heeft met zijn huidige bandlid drummer Wim Entzinger betekenis gehad voor Harry Muskee. Beiden speelden in de band Bluesdealers van Entzinger en met deze band werd ook de legendarische Harry ‘Cuby' Muskee begeleid.

Ralph de Jongh werd in 2010 uitgeroepen tot Best Dutch Blues Vocalist en in 2011 volgde bij het prestigieuze Pias label een platencontract. Het hoogtepunt in Ralph zijn muzikale carrière tot nu toe was het optreden in 2011 met zijn band ‘Crazy Hearts' in een uitverkocht Paradiso.

Regelmatig wordt De Jongh met Mick Jagger vergeleken, vanwege zijn zangstem die bijna identiek is aan die van Jagger. Ook muzikaal is er sterke gelijkenis met die van de Stones. Na een optreden van Ralph in het programma ‘De Wereld Draait Door' stipte Mathijs van Nieuwkerk de opmerkelijke overeenkomst met de Stones en Mick Jagger aan.

Lees hier de recensies in muziekgerelateerde artikelen.

Hans van Lier & The Sidekicks heeft drie 3 cd's uitgebracht. Van de laatste met de huidige formatie was op 22 september jongsleden, in een volle Huize Maas te Groningen, de presentatie. Al voor de presentatie was in een recensie van het DvhN gezegd dat de cd tot het beste op het gebied van de Nederlandse bluesgebied mag worden gerekend.

Op zondag 23 september is het nummer ‘One More Drink' van de cd door Hans Schiffers van de Avro op Radio 2 gedraaid.

Blijkbaar heeft dit ook de aandacht getrokken van landelijke media (klik hier). (N.B. Vanavond (vrijdag) is het album van Hans van Lier & The Sidekicks in de Dutch Charts binnengekomen op nr. 46 en op nr. 5 van de Alternative Charts).

Het concert van Ralph de Jongh & The Crazy Hearts en van Hans van Lier & The Sidekicks vindt in de vierde editie van de muziekfestivals in Parkzicht plaats, dat onder organisatie van Pé Langen staat. De bluesavond begint om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar bij Parkzicht (aan het Museumplein 3) en zijn via www.vanplan.nl te bestellen.

Lees morgen hier de biografieën van de bezetting van beide bands.