Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietspad verspilling van gemeenschapsgeld zegt raadslid Frits Muurman

Door op dinsdag, 25 september, 2012 - 19:13

Door Frits Muurman, raadslid P.v.d.A.

FIETSPAD - In de raadsvergadering van afgelopen maandag is uitvoerig en soms chaotisch gediscussieerd over het raadsvoorstel om het fietspad tussen Westerbrink en de Schilderslaan te onttrekken aan de openbaarheid.

Dat de raad van Veendam voor de tweede keer dit onderwerp behandelde heeft te maken met het gegeven dat de voorgeschreven procedure bij de eerste besluitvorming niet juist was verlopen. De besluitvorming tot het onttrekken van het fietspad tussen Westerbrink en de Schilderslaan werd de eerste keer met een stemverhouding van 11 stemmen voor en 9 stemmen tegen bevestigd. Voor de onttrekking waren : de fracties Gemeentebelang en, V.V.D., C.D.A. en Christen Unie. Tegen : de fracties P.v.d.A., D'66 / Groen Links , V.U.K. en het dissidente lid van Gemeentebelangen de heer Kiezebrink. Tevens werd het besluit genomen een nieuw fietspad aan te leggen langs de Westerbrink in aansluiting op het fietspad Buitenwoellaan. Geraamde kosten € 340.000,00.

De Partij van de Arbeid had twee hoofdredenen om tegen het voorstel te stemmen:

  1. Vernielingen en vandalisme moet men bestrijden via de politie ( handhavingsbeleid);
  2. In een tijd van financiële crisis is het onverantwoord om een fietspad op te heffen en enkele meters verderop een nieuw fietspad aan te leggen voor het fietsverkeer van en naar

Muntendam.
Afgelopen maandag ( 24-9-2012) is de stemverhouding over het onttrekken van het fietspad gewijzigd omdat de fracties van C.D.A. en Christen Unie nu van mening zijn dat het bestaande fietspad moet blijven. Zij zijn van mening dat het college van b. en w. de raad indertijd onjuist zou hebben geïnformeerd. Oké men mag van mening veranderen ," voortschrijdend inzicht" noemt men dit ook wel. Nu werd de stemverhouding: voor 9 en tegen 11. Dus het bestaande fietspad blijft intact. De fractie van de Partij van de Arbeid is nu van mening dat het beschikbaar gestelde krediet van € 340.000,00 terug moet naar de algemene middelen .Men kan daarmee andere zaken financieren. Groot was echter onze verbazing dat een meerderheid van de raad van mening is dat het nieuwe fietspad toch moet worden aangelegd. Dit betekent dat het krediet van € 340.000,00 niet gebruikt kan worden voor andere dringende zaken.

Ik noem dit verspilling van gemeenschapsgeld.