Veendam 1894 (zon) de sterkste in derby

Door op maandag, 24 september, 2012 - 07:57

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Derdeklasser Wildervank (zon) is het seizoen slecht gestart in de derde klasse. Drie nederlagen op rij en dat is de laatste jaren niet meer gebeurd. Daar moest verandering in komen en het kon natuurlijk niet mooier om thuis van buurman Veendam 1894 te winnen. Maar deze ilussie ging in ‘rook' op. De geelzwarten wonnen in Wildervank verdiend met 1-0. Dus de vierde nederlaag voor Wildervank en de volgelingen van oefenmeester Hartman staan met nul punten helemaal onderaan.

En het begon allemaal zo mooi voor de thuisclub. Flankflitser Ewout Wolf liet enkele tegenstanders achter zich in werd in het strafschopgebied van Veendam aangetikt. Scheidsrechter Akker wees direct naar de stip toen Wolf ter aarde ging. Aanvoerder Jeroen Jannenga moest het karwei klaren maar de doelman van Veendam 1894 ranselde het leer uit zijn ‘kooi'.

De ploeg van oefenmeester Hans Kamphuis schrok even van dit onheil en een paar minuten later was het Bart Eikens die aan de rechterkant werd weg gestuurd. Maar invaller- doelman Wolf van Wildervank - eerste doelman Ron Meijer was op vakantie - stond zijn mannetje en redde bekwaam. De thuisclub dicteerde de wedstrijd en Marc van der Laan en Ewout Wolf lieten een mooie combinatie zien maar niet met gewenste resultaat.

Na een half uur was het Wildervank-speler Roland van der Velde die zijn kopbal rakelings over de lat zag suizen. Dit was eigenlijk ook één van de laatste wapenfeiten die Wildervank kreeg. In het verloop van de strijd zag je de ploeg steeds verder af glijden. Op slag van rust was het dan ook Knigge die Veendam naar een 1-0 voorsprong schoot. Aan de linkerkant haalde hij verwoestend uit en doelman Wolf van Wildervank was volkomen kansloos.

In de tweede helft wisselde Wildervank-trainer Hartman Colin Steenge voor Kevin Gelling. Veendam rook in deze fase dat er nog meer in het ‘vat' zat en met twee vrije trappen bestookten ze de ‘kooi' van Wildervank. De thuisclub moest op dat moment alle ‘zeilen' bijzetten om niet onderste boven gelopen worden door hun geelzwarte broeders. Zo rende Jeremy Gall Wildervank-speler Kevin Kaspers er finaal uit en zijn schot ging net naast.

Trainer Bart Hartman van Wildervank zag de ‘bui' hangen en wisselde nog twee keer. Grieto korthuis kwam er in voor Martijn Lieben. En spielmacher Marcel Gelderloos kwam in het strijdperk voor Marc van der Laan. Maar de thuisclub kon geen ‘vuist' meer maken om het Veendam moeilijk te maken. En zo kon Veendam freewhelend de eindstreep halen. Na afloop was de teleurstelling groot bij de Wildervank-supperters. "Weer een verloren wedstrijd", zei een vaste supporter van de thuisclub.

Tijdens de rust van deze wedstrijd vond de penalty-bokaal plaats.