Overslaan en naar de inhoud gaan

Scouting Veendam viert 85-jarig jubileum tijdens overvliegweekend

Door op zaterdag, 29 september, 2012 - 19:40

Foto's Gerard Martens|
Tekst met dank aan de redactie jubileumboek

85 JAAR - Scouting Veendam opgericht in 1927, bestaat in 2012 precies 85 jaar. Deze verjaardag vraagt erom gevierd te worden en daarom heeft Scouting Veendam leden en ouders/verzorgers uitgenodigd het samen te vieren tijdens het overvliegweekend. Dat gebeurt dit weekend in en om het Scouthuus in Borgerswold.

Het overvliegweekend geldt als het welkom/afscheid van de oudste kinderen van hun speltak. Zo hebben ze nog één avondje kamp met hun oude speltak en zullen ze de dag erna overvliegen naar hun nieuwe speltak. Iedereen vliegt weer uit naar een andere richting en komt met een frisse, spectaculaire start in zijn/haar nieuwe speltak terecht. Dit jaar staat het overvliegweekend naast het overvliegen ook in het teken van het 85-jarig bestaan van Scouting Veendam. Voor alle jeugdspeltakken begon het op vrijdagavond bij de vlaggenmast naast het Scouthuus. Het overvliegen zelf was zaterdag 29 september met na afloop een groot een feestelijk barbecue met livemuziek op het eiland in Borgerswold.

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan hebben een aantal scout de geschiedenis van Scouting Veendam op papier gezet. Zaterdagmiddag werd het jubileumboek gepresenteerd. De makers Nadieh Mulder, Annique Panman, Martijn Bentum, Arnold Panman en Martijn Kors hebben vele avonden besteed aan het doorlezen van archiefmateriaal en keuzes maken. Het kostte ze een hoop tijd, maar het heeft ons ook een grote mate aan plezier opgeleverd, aldus de redactie.

In het jubileumboek een terugblik op 85  jaar Scouting, ooit bedacht door de Robert Baden Powell. In de twintiger jaren heeft de Wildervanker D.M. de Leve de aanzet gegeven voor wat nu Scouting Veendam is. Leve had een achttal jongens om zich heen verzameld: ze vormden aanvankelijk een fietsclubje. Uit dat clubje ontstond de Padvindersverenging "Wildervank".

Het eerste clubgebouw was een papierloods van dagblad De Noord-Ooster. Het eerste officiële kamp werd gehouden in Appelscha. Men bezat slechts drie skelters en bij gebrek aan een bagagetent werd een dekkleed gehuurd. Men trok naar Appelscha met een zelfgemaakt aanhangwagen, dat door enkele fieters voortgetrokken werd. Deze tocht werd geen succes, het wagentje bezweek onderweg herhaaldelijk.

In Veendam bestond een Kampeerclub van HBS-ers onder leiding van de leraren van Dam en Cevaal. Dit clubje verwaterde enigszins en Cevaal, die in Appingedam al leider van de verkennersgroep was geweest, voelde meer voor het invoeren van een patrouillesysteem. Bovendien was hij voorstander van het oprichten van een padvindersverenging. Hopman Cevaal werd leider over de Veendammer padvindersgroep en stapte over naar de Prometheusgroep in Wildervank. De leiding in Veendam kwam in handen van de heer Hekkens en vaandrig Wieringa.

In het 1928 vond een samensmelting plaats en ging men samen verder als Prometheus, afdeling Wilderbvank Veendam onder leiding van hopman Cevaal. Men verhuisde naar een schuur van de turfhandel Feiken in Wildervank.

In 1973 is Prometheus Scouting Veendam geworden en de groen-gele daskleur van Wildervank heeft plaats gemaakt voor de kleur van Veendam: groen.

Scouting Veendam viert dit jaar dus haar 85-jarig bestaan en kan terugkijken op heel veel mooie jaren. Ontzetting was er in 1998 toen vandalen het troepgebouw aan de Parallelweg in brandt staken. Het houten gebouw werd volledig verwoest. Op 21 april 2000 werd de eerste steen gelegd van het nieuw troepgebouw die op 27 oktober officieel in gebruik werd genomen. Het Scouthuus staat op een eiland in Borgerswold.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum