Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijzondere expositie over Twijduustern in Veenkoloniaal Museum

Door op zondag, 23 september, 2012 - 21:43


Rieneke Gollnau

MUSEUM - Een zeer bijzondere expositie onder de titel ‘Twijduustern' is van 23 september 2012 tot en met 6 januari 2013 te zien in het Veenkoloniaal Museum te Veendam  

Twijduustern is een Gronings begrip voor het tijdstip dat de dag overgaat in de avond, de schemering. Een bijzonder, geheimzinnig tijdstip met lange schaduwen, vervaagde vormen, de overgang van de ene wereld in de andere. ‘Twijduustern' is een begrip dat thuishoort bij de wereld van turf, vocht, mist, damp, de weidse ontginningen in de Veenkoloniën, die daardoor een geheel eigen beeld- en verhalenschat in zich herbergen.

Vier kunstenaressen en vier dichters hebben zich gewaagd op de grens van licht en donker. Hun bevindingen zijn van zondag 23 september 2012 tot en met zondag 6 januari 2013 in het Veenkoloniaal Museum te Veendam is te zien.

De Openbare Bibliotheek te Veendam haakt op 8 november a.s. bij het thema aan met een literaire avond geïnspireerd op Twijduustern.

Het Veenkoloniaal Museum is voor deze gelegenheid dan ook op 8 november 2012 speciaal voor de bezoekers extra lang tot maar liefst 22.30 uur geopend.

De deelnemende kunstenaars aan het project Twijduustern zijn Rieneke Gollnau, Petra van Kalker, Marchien Cordes en Willy van der Duin en de dichters Paul Borggreve, Foleor van Steenbergen, Koos van der Goot en Chris van Boetzelaer.


Petra van Kalker