Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier je verjaardag in het Veenkoloniaal Museum!

Door op maandag, 10 september, 2012 - 14:13

MUSEUM - Sinds kort bestaat weer de mogelijkheid om in het Veenkoloniaal Museum kinderfeestjes en verjaardagpartijtjes te organiseren. Kunstenares Dimphy van den Berg uit Groningen begeleid (op aanvraag) op de woensdagmiddag en zaterdagmiddag in de Tiemo Tijdloos Themaruimte in het museum kinderfeestjes. Het zijn echte doe-middagen. Er kan worden gekozen uit drie verschillende thema's die op een middag worden uitgewerkt.

Zo kan men tegeltjes beschilderen en heeft men na afloop een leuke tegel voor aan de wand. De kinderen gaan eerst kijken naar oude tegels in de schipperskamer in het museum. Hier zijn verschillende voorstellingen te zien zoals molens, zeeschepen en bloemen. Daarna mogen de kinderen zelf aan de slag. Wat komt op het tegeltje? Reclame van kleding, een huisdier of een logo van de voetbalclub? Het maakt niet uit,de keuze is groot. Met speciale verf wordt de tegel geschilderd en kan daarna thuis in de oven afgebakken worden.

Een andere knutselidee is het maken van een doosje uit Riga. In het museum zijn souvenirs te vinden die de kapiteins meebrachten uit Riga. Samen met de kunstenares kijken de kinderen in de Rigazaal. In één vitrine staat zogenaamd Riga-werk. Dat proberen de kinderen na te maken. De doosjes beschilderen ze met rode, zwarte en goudverf in de patronen van een Riga nap. Er zijn ook doosjes met berkenbast, wie weet lukt het ook om die na te maken, maar men mag ook een eigen stilleven maken.

In het museum staan en hangen veel mooie oude voorwerpen. Ook in het depot staan oude en bijzondere voorwerpen. Wat schilderen we na? Oude blikken, scheepshondjes, een oude bloempot of een oude jas! Het maakt niet uit want de kinderen mogen zelf kiezen en schilderen de voorwerpen na. Zo ontstaat een heus stilleven. Dat wil je vast wel op je kamer aan de muur hebben.

Aanmelden voor kinderfeestjes kan via de website van het museum; www.veenkoloniaalmuseum.nl, onder het kopje museumbezoek.



Dimphy van den Berg - Schilder

"Vervlogen tijden, cultureel erfgoed! Dat is mijn ding. "
Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de Kunstacademie Minerva in Groningen en ben in 1986 afgestudeerd in de richting Zeefdruk en Schilderen. Mijn werk bestaat uit schilderijen en collages. Verder maak ik kunstdozen met een thema en heb ik geleerd glas en lood te ontwerpen en maken. De spontaniteit van kinderen en hun fantasie spreken me aan. Ik vind het boeiend en inspirerend. De wisselwerking tussen hun kijk op dingen en mijn eigen manier van werken geeft leuke, verrassende resultaten. Ik laat de kinderen ook kennismaken met cultureel erfgoed.