Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Veendam krijgen nieuwe afvalcontainers Afvalscheiding wordt nog eenvoudiger

Door op dinsdag, 4 september, 2012 - 16:27

AFVAL - Vanaf volgende week krijgen inwoners in de gemeente Veendam nieuwe afvalcontainers. De oude waren afgeschreven en aan vervanging toe. Het aantal containers wordt uitgebreid van twee naar drie en de groene container wordt 240 liter. Daarnaast worden de grijze restafval container en de GFT-container uitgerust met een chip.

Inwoners van Veendam beschikken straks over een grijze container voor restafval, een grijze container met een groene deksel voor GFT-afval en de oude grijze container met blauwe sticker voor oud papier. De grijze en groene container zijn uitgerust met een chip. Deze chip registreert of de juiste bak (grijs of groen) is aangeboden en of deze niet al eerder is aangeboden tijdens de afval ophaalroute. Ook registreert de laser of de container is gechipt. Is de container al een keer geleegd en dus illegaal een tweede keer aangeboden, of heeft een container geen chip, dan laat de vuilniswagen de bak staan.

Scheiding aan de bron
Met deze nieuwe containers wil de gemeente Veendam de inwoners beter van dienst zijn en nog beter in staat stellen om afval te scheiden. Door ‘scheiding aan de bron' wil de gemeente Veendam de kosten voor afvalverwerking omlaag brengen. Nu wordt het afval gescheiden bij de afvalverwerker, dit is een kostbare oplossing voor afvalverwerking. Door het afval vooraf goed te scheiden en gescheiden aan te bieden bij de afvalverwerker betaalt de gemeente een veel lagere prijs per kilo aangeboden afval aan de afvalverwerker. Hoe beter het afval dus vooraf wordt gescheiden hoe lager de kosten voor afvalverwerking. Als het kostenvoordeel zich gaat voordoen door betere afvalscheiding, wordt deze prijsverlaging ook doorberekend naar de burgers in Veendam. Burgers krijgen hiermee invloed op de prijs die de gemeente moet betalen voor afvalverwerking.