Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwanen ringen bij rotonde Parkflat

Door op vrijdag, 24 augustus, 2012 - 14:03

SOFINUMMER - Sonja Tonkes-Roosje stuurde ons deze foto's van het ringen van zwanen. Ze was uitgenodigd door Jan Beekman van Avifauna Groningen om hierbij aanwezig te zijn. Het was voor haar een heel mooie ervaring om hierbij te mogen zijn. En de mensen van Avifauna gingen heel leuk met elkaar om.

Sinds 1979 doet Avifauna Groningen onderzoek naar de populatie van de knobbelzwanen in de provincie Groningen en in een klein stukje van Drenthe. Elk jaar worden de jongen geringd, met eventueel hun ouders wanneer deze nog niet geringd zijn. De jongen krijgen als het ware allemaal hun eigen sofinummer. Er wordt gekeken welke zwanen er nog zijn, waar ze vandaan komen, hoe oud ze zijn en hoeveel jongen ze groot brengen. Het is een jaarlijks proces in de maand augustus en tijdens een stukje van september nog.

Maar het was nog geen eenvoudige taak om de zwanen te kunnen ringen. Het zwanengezin zat in de vijver middenin de rotonde. Een heel eind van hun oorspronkelijk gebied in het Beneden Westerdiep. Naar Sonja kwamen ze meteen toe, maar toen kwamen er vreemde mensen bij en kregen ze argwaan. Zeker de ouders roken ook vanwege de vangstokken onraad. 

Jan Beekman en zijn medewerkers probeerden ze te vangen, maar dat ging dus niet zomaar even. Het verkeer bij de rotonde werd een klein poosje stilgelegd. Eén jonge zwaan had men wel al kunnen vangen, de rest nam de wijk naar het water bij de Parkflat. Beekman ging het water in om ze in de richting van de flat te sturen. Dat gelukte en werd het hele stel gevangen.

Onder de jonge zwanen waren er twee mannetjes. Ze werden geringd, gemeten en ook gewogen. De oude baas was inmiddels alweer 14 jaar en woog 12 kilo.

Na dit alles werden ze weer vrijgelaten en zochten de zwanen vlug het water weer op.