Overslaan en naar de inhoud gaan

Wateroverlast hofje Galjootstraat door hoosbuien en verstopt riool

Door op woensdag, 22 augustus, 2012 - 18:35

ONWERKBAAR - Buurtbewoners in een hofje aan de Galjootstraat hebben dinsdagavond behoorlijke hinder ondervonden na de hevige hoosbuien, die zo'n anderhalf uur aanhielden. Het hemelwater kon niet worden afgevoerd door een verstopt riool. Tenminste vijf buren hebben waterschade. Op één adres is de vaatwasser, de diepvriezer en de koelkast stuk. In het ernaast liggend huis kwam het water omhoog met kortsluiting in de wasmachine als gevolg. Onder de woonkamer is een vloerbalk, die niet goed vast gekrikt was, verzakt en is de houten vloer wat scheef. Als gevolg kan ook het laminaat vervangen worden. In de kruipruimte stond vanmiddag het water nog vrij hoog. Het gezinnetje is vanuit Enschede in Veendam komen wonen, nog maar net twee maandjes geleden en was het dus nog nieuw.

Een buurman verteld: "op een gegeven moment hoorden wij gebrobbel in de wasbak van de keuken. In de schuur lag tot 30 centimeter water dat via de afvoerput omhoog was gekomen. De elektriciteit viel uit. Ook in het toilet was het blank komen te staan en was er wc-papier en uitwerpselen naar boven gekomen". Het was een chaos, aldus de buurman.

Een buurvrouw aan de andere kant hoorde ook het opborrelen van water in de gootsteen. Het kon niet worden gebruikt en naar het toilet was geen optie meer. Het was helemaal blank komen te staan en buiten dreef toiletpapier met uitwerpselen in het hofje.

De verzekering is ingelicht en is er een afspraak gemaakt met een expert.

Het was voornamelijk in het achterste deel van het hofje waar het water niet weg kon, maar in het hele hofje hadden de bewoners er hinder van. De afvoerputten waren overstroomd. Aan de restanten van toiletpapier, met hier en daar de resten van uitwerpselen, is dit goed te zien.

Een overbuurman had gisteren al met Acantus gebeld vanwege problemen met het doorspoelen van het toilet. Dit moet al een voorbode zijn geweest dat er met riolering iets niet goed zat. Ook gisteravond is er met Acantus gebeld en met een extern bedrijf dat in opdracht van Acantus werkt. Dat bedrijf is gisteravond geweest en heeft een verstopping in het riool vooraan de weg geconstateerd. Het hofje ertegenover heeft ook overlast gehad van het water. En heeft de hoofdweg onder water gestaan.

Het was ook door het extern bedrijf aan een opdrachtgever van de gemeente doorgebeld. Omdat het aan de gemeente is om de hoofdleiding, dat onder het grasveld begint, leeg te pompen of door te spuiten. Maar op dat moment kon geen medewerking worden verleend. Er zou niet eerder dan vanmorgen actie worden ondernomen. Het bedrijf voor Acantus is gisteravond geweest voor hulp en was er ook vanmiddag om te inventariseren waar het hoofdprobleem zit.

Er was gisteravond nog wel gevraagd of hij het mocht doen naar verluid, maar vanwege een grotere buisdiameter van 300mm (dan de 160mm) mocht dit niet.

De bewoners zijn erg boos omdat ze zich aan hun lot overgelaten voelen. Ze voelen zich van het kastje naar de muur gestuurd. Een tweede buurvrouw verteld, "We hebben met Acantus gebeld waar gezegd is dat het door wordt gegeven. Volgens Acantus moet de gemeente worden gebeld. Maar de gemeente zei dat Acantus moet worden gebeld".

Misschien ligt dit gelegen in het feit dat het bedrijf in opdracht van Acantus alleen in het hofje mag werken. Aan de hoofdleiding onder het grasveld en onder de weg mag hij niets doen. Bewoners zullen dit niet (allemaal) weten en dan betreft dit waarschijnlijk ook geen goede communicatie naar de bewoners toe.

Een tweede buurvrouw vervolgd, "we worden als bewoners eigenlijk niet serieus genomen. Het is al zo vaak gebeurd dat het water niet goed weg kon, al acht tot negen keer. De vorige week nog. Eén keer heeft de straat ook blank gestaan. Maar nu was het dus echt raak. Als die grote putten vaker leeg worden gezogen is er ook niks aan de hand. Er was ook nieuwe riolering beloofd, nu is er sprake van dat dit niet meer doorgaat".

Vanmorgen is er naar Acantus gebeld en ook naar de gemeente. En is er hulp gevraagd aan wethouder Steenhuis, want de bewoners houden hun hart vast voor een volgende keer. "Er moet iets aan worden gedaan, want komt er weer zoveel regen gaat het alleen maar erger worden. De schrik zit er wel goed in. Een mevrouw van in de 80 had alles drijfnat en we zijn met allen bij haar bezig geweest om het weer droog en schoon te krijgen, Het komt door het afvoerputje en over de drempel heen".

"Zelfs in de douche was niet te wezen, want ook daar kon het water niet weg en liep het zelfs nog de overloop op. Daarbij stinkt het in het huis naar het riool". (Wat vanmiddag inderdaad nog duidelijk te ruiken was).

De zorgen zijn er ook over wie de schade gaat vergoeden. Het kan door de verzekeringmaatschappij als natuurramp worden gezien, maar hoe zit het wanneer de riolering niet op orde is?

Er was grote eensgezindheid bij de bewoners om elkaar te helpen.

Naar eerdere berichten ter plaatse zou de actie van de gemeente niet gebeurd zijn. Volgens een woordvoerster van de gemeente is de hoofdleiding wel doorgespoeld.

Van de gemeente was er helaas geen woordvoerder van de PR meer bereikbaar. Wanneer er hier meer info over beschikbaar is plaatsen we dit hier.

In de middaguren is er iemand van Acantus bij de bewoners op bezoek geweest. 


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum