Overslaan en naar de inhoud gaan

Tennistoernooi ter bevordering van orgaandonatie!

Door op maandag, 20 augustus, 2012 - 17:08

Stichting Sport en Transplantatie organiseert zaterdag 1 september in Veendam een tennistoernooi ter bevordering van orgaandonatie!

Frank Woltjes (19 jaar en niergetransplanteerd) uit Wildervank is het goudhaantje van het tennisteam van Sport en Transplantatie. Tijdens de World Transplant Games 2009 in Australie behaalde Frank bij de junioren een gouden medaille in het tennis enkelspel en in Zweden 2011 behaalde hij datzelfde resultaat in de leeftijdscategorie 18-29 jaar. Op het tennispark van de TC Veendam, het park waar Frank zijn eerste tennislessen kreeg, wordt door de stichting Sport en Transplantatie, een tennistoernooi georganiseerd om de wereld te laten zien wat er allemaal mogelijk is na een orgaantransplantatie.

Naast Frank Woltjes doen ook Ab Meijerman, burgemeester van Veendam en Bert Wassink, wethouder Aa en Hunze, de hele dag mee aan het tennistoernooi.

Orgaandonatie
In Nederland gaat de wet op orgaandonatie er van uit dat een persoon géén donor is, tenzij men zich bij leven heeft laten registreren in het donorregister. Ruim 60% van de Nederlanders heeft nog geen keuze gemaakt ‘donor ja/nee'. Zo'n 1300 mensen staan op de wachtlijst voor een orgaan. Elk jaar overlijden mensen terwijl ze op de wachtlijst voor bijvoorbeeld een nieuw hart of lever staan.

Start van een nieuw leven
Transplantatie betekent een nieuw leven. Stichting Sport en Transplantatie faciliteert en stimuleert actieve sportbeoefening door orgaangetransplanteerden. Het succes van transplantatie geeft hoop aan mensen die op de wachtlijst staan voor een nier-, lever-, hart-, long- of beenmergtransplantatie. Het bevorderen van donorregistratie is de beste manier om deze patiënten te helpen. Via het sporten wil de Stichting dit doel bereiken. Sport en Transplantatie vraagt aandacht voor de donorproblematiek tijdens evenementen die zij organiseert en door deelname aan de World Transplant Games.

Tennistoernooi
Het doel van het tennistoernooi is om het belang van orgaandonatie uit te dragen. Getransplanteerde tennissers laten zien dat zij in staat zijn om intensief te sporten en minstens net zo goed presteren als mensen die geen transplantatie hebben ondergaan. Tijdens dit toernooi worden poules gevormd waarin getransplanteerde en niet-getransplanteerde tennissers met en tegen elkaar spelen. Per wedstrijd worden er andere duo's gevormd. Na de poulefase zijn er vaste duo's op basis van het aantal behaalde punten. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de getransplanteerde en niet-getransplanteerde sporters.

Programma
09:30 Ontvangst
09:45 Opening door de burgemeester van Veendam, voorzitter van de tennisclub Veendam en de voorzitter van Sport en Transplantatie
10:00 Aanvang poulewedstrijden - op sterkte met wisselingen van partners
12:30 Lunch
13:30 Vervolg poulewedstrijden - op sterkte volgens afvalschema
14:30 Finale wedstrijden
16:30 Prijsuitreiking
17:00 Einde programma, gevolgd door een BBQ

Locatie: Tennisclub Veendam, Ontspanningslaan 1, Veendam.