Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik zie je zitten in de kinderfeestweek

Door op dinsdag, 21 augustus, 2012 - 09:30

FEESTWEEK - Na bijna een jaar wachten is het weer zover: de blauwwitte feesttent staat straks weer op het evenemententerrein in Borgerswold voor de Kinderfeestweek. Al vele jaren komen er in de laatste week van de zomervakantie vele honderden kinderen om te genieten van een totaal op hen afgestemd programma met veel verschillende onderdelen en te merken dat er voor een ieder persoonlijk weer aandacht is. Want voor deze week zijn er zo'n 175 vrijwilligers actief om te helpen de kinderen Gods liefde te laten voelen. Dit jaar is het thema "Ik zie je zitten".

De globale opzet van de week is ieder jaar hetzelfde: 's morgens zingen, toneel en een verwerking afgestemd op de leeftijd en 's middags zingen en grote groepsspellen. Daar zit het succes van de week dus niet in, want dat de week een succes is maken enkele cijfers wel duidelijk. Er komen ieder dagdeel tussen de 200 en 250 kinderen, er zijn veel enthousiaste vrijwilligers, de (financiële) middelen zijn er, kinderen genieten want ze komen ieder jaar terug. Het is zelfs zo dat als de tent op maandagmorgen open gaat er al een grote groep staat te wachten voordat ze naar binnen mogen.

De week wordt georganiseerd door drie kerken, de Christelijke gereformeerde kerk vrijgemaakt en de baptistengemeenten Veendam en De Ontmoeting. Het grootste deel van de vrijwilligers komt ook uit die kerken. Dit jaar wordt het Bijbelverhaal van Esther uitgespeeld en is het thema "Ik zie je zitten". Het verhaal wordt prachtig uitgespeeld door het toneelteam dat goed voorbereid aan de start komt. Het verhaal is omgeschreven naar toneel, er zijn schitterende kostuums genaaid en het decor helemaal aangepast.

Ieder jaar is er een typetje dat het verhaal "brengt" en het voor de kinderen toepasbaar maakt, dit keer Miep van de bieb. Er wordt veel gezongen en dat gebeurt met begeleiding van een uitgebreid muziekteam en een zangteam. De kids van alle leeftijden doen enthousiast mee, van 4 t/m 12 jaar. Waar het bij veel activiteiten niet lukt om zo'n brede leeftijdsgroep te binden, is dat andersom: de oudere groepen hebben meer kinderen. "We willen de kinderen leren kennen en een band opbouwen, hoe kort de tijd ook maar is in een week. Daarom is het voor de leiding ook verplicht om toerusting te volgen, zodat ze goed weten wat ze kunnen doen. Bij de jongere kinderen hebben we 1 leiding op 4 kinderen, bij de oudere kids 1 op 6. Geweldig hoe enthousiast en toegewijd de leiding is". Enkele onderdelen van de week zijn favoriet bij de kids zoals handpainting (oude kleding noodzakelijk, er komt nogal wat verf op) en het hutten bouwen.
"Belangrijk is om de kinderen te laten ervaren dat e allemaal speciaal zijn op een mooie manier. Dat God van ze houdt en dat ze iets bijzonders hebben en daarvan mogen uitdelen. We geven ook veel gerichte complimenten." Als de kinderen dingen willen vertellen of ergens voor willen laten bidden, kunnen ze terecht bij ‘de caravan', de mensen van het kinderpastoraat. Sommigen vertellen over hun dode konijn, anderen over de scheiding of de dood van een familielid of vriend(in). Er rolt daar nog wel eens een traan".

De Kinderfeestweek is van maandag t/m vrijdag, telkens van 10-12 en van 14-16 uur. Op zondag 26 augustus is er al een voorproefje tijdens de openingsavond om 19.00 uur. Op dinsdag is er een speciaal familieprogramma en op woensdag 29 augustus om 20.00 uur een avond om eens lekker te zingen en te bewegen met een goede band. Op vrijdag gaat de blauwwitte tent weer tegen de vlakte en nemen velen, kinderen en vrijwilligers weer weemoedig afscheid van de Kinderfeestweek, ondertussen alweer vooruitkijkend naar het volgende jaar. Het is een prachtige plek onderaan de grote heuvel in Borgerswold. "We zijn de gemeente dankbaar dat ze dit terrein ter beschikking stellen en zo een geweldige week mede mogelijk maken. Er zijn ook diverse bedrijven en personen die ons op allerlei manieren ondersteunen. Daardoor hoeven de kids helemaal niks te betalen. Echt super dat het zo samen een tijd is om te mogen genieten van de vele mooie dingen die God ons geeft. ".

Voor meer informatie kun je kijken op www.kinderfeestweekveendam.nl of in de prachtige full colour krant die deze week huis aan huis in Veendam en Wildervank wordt verspreid. Natuurlijk door de vele vrijwilligers.